Svijet

INCIDENT: Tri kineska broda u ophodnji oko japanskih otoka koje sebi prisvaja Peking

Po prvi put ove godine.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Tri broda kineske obalne straže ušla su u nedjelju ujutro u vode oko otoka zbog kojih se Kina i Japan žestoko spore, što je prva povreda teritorijalnih voda ove godine, priopćila je japanska obalna straža.

Tri broda su oko 8.30 sati po lokalnom vremenu ušla u vode oko otočja Senkakua koje nadzire Japan, a i Peking, koji ih zove Diaoyu, polaže na njih pravo, dodaje obalna straža.


Brodovi su se vratili nakon nepuna dva sata. Zadnji takav slučaj dogodio se 29. prosinca.

Tokio je odmah reagirao. Japanski ministar obrane Itsunori Onodera rekao je da Japan "ne može zatvoriti oči na opetovane neovlaštene ulaske" kineskih brodova u njegove vode.

"S jedne strane moramo činiti diplomatske napore. No isto tako želimo odlučno braniti morsku i kopnenu granicu naše zemlje zahvaljujući suradnji samoobrambenih snaga (vojska) i obalne straže", rekao je.

Kinesko-japanski odnosi na najnižoj su razini zbog tog teritorijalnog spora u Istočnome kineskom moru. Japan je u rujnu 2012. nacionalizirao tri od pet većih otoka u spornom otočju što je u više kineskih gradova potaknulo sedmodnevne, gdjekad silovite, protujapanske prosvjede.

Otad Peking redovito šalje ophodnje obalne straže u teritorijalne vode tih otoka koji su 200 km sjeveroistočno od Tajvana i 400 km zapadno od Okinawe, što potiče bojazan od izgreda jer ondje patroliraju i japanski brodovi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

teritorijalni spor, granični spor, diaoyu, senkaku, kina-japan