Mojbiz

JOŠ JEDNO: Pokrenuto povjerenstvo za strateške interese - investitori javite se

Njegovim radom strateški postupci bit će znatno ubrzani u odnosu na ostale investicijske projekte.

Piše: Ilijana Grgić

Kažu stare anegdote da je grčki filozof  Diogena jednom usred podneva hodao trgom i nosio upaljeni fenjer i, kad su ga upitali zašto to čini, on je odgovorio: 'Tražim čovjeka'. Tako bi smo mogli reći da Vlada Zorana Milanovića isto traži investitore i nada se da će ih naći. Traži ih ne fenjerom nego osnivajući povjerenstva.

 

Tako je danas  održana Konstituirajuća sjednica Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata.

 

Predsjednik povjerenstva Branko Grčić ističe kako će njegovim radom strateški postupci biti znatno ubrzani u odnosu na ostale investicijske projekte. Zainteresirani investitori prvo će morati ispuniti on line obrazac i ako njihov projekt bude  udovoljavao odredbama Zakona o strateškim investicijama povjerenstvo će takvu prijavu staviti na listu strateških projekata.

 

 

Nakon toga će se donijeti odluka o osnivanju operativne skupine koja će dalje voditi taj projekt i pomagati investitoru da u što kraćem vremenu ishodi sve potrebne dozvole. Ipak zadnju riječ o proglašenju nekog projekta strateškim imat će Vlada RH. Ipak i dalje će veliki projekti, koji su teški i po nekoliko milijardi kuna  trebati dvije ili tri godine do realizacije.

 

Konkretni veliki projekti koje je potpredsjednik Vlade istaknuo su gradnja termoelektrane Plomin, termoelektrane u Osijeku, hidroelektrane Senj-Kosinj i Dubrovnik 2. Što se tiče prometa radit će se na koridoru X i Vb.

 

Ministar gospodarstva i zamjenik predsjednika u povjerenstvu IvanVrdoljak istaknuo je i posebne sakcije koje će za sobom povući ako neki pojedinac ili institucija buduusporavili realizaciju.

 


 

- Ako prekrši rok, institucija će po danu kašnjenja biti kažnjena s 5.000 kuna a službenik koji je za to kriv ići će na disciplinski postupak koji će, rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, moći rezultirati i otkazom.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

branko grčić, strateški projekti, POVJERENSTVA, VLADARH