Tvrtke

PREUZIMANJA: U četvrtak sastanak Agrokor-vlasnici Mercatora, cijena 105€?

U svojoj nedavno otkrivenoj novoj ponudi vlasnicima, bankama i Pivovarni Laško, Agrokor je, umjesto u lipnju prošle godine dogovorenih 120, ponudio 80 eura po dionici Mercatora.

Piše: PolitikaPlus
Kao uvjet za daljnje razgovore i mogući novi dogovor prodajni je konzorcij od Agrokora zatražio da mu do četvrtka otkrije izvore financiranja cijele operacije, a za većinu članova konzorcija bila bi prihvatljiva cijena od oko 105 eura za dionicu, navodi obično dobro obaviješteni "Dnevnik".

Cijena Mercatorove dionice i refinanciranje duga najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, ali i način kako Agrokor doći do sredstava za preuzimanje Mercatora bit će u središtu novih pregovora Agrokora i prodajnog konzorcija 12 većinskih Mercatorovih vlasnika ovog četvrtka, tvrdi u utorak na svojim poslovnim stranicama ljubljanski "Dnevnik".

U svojoj nedavno otkrivenoj novoj ponudi vlasnicima, bankama i Pivovarni Laško, Agrokor je, umjesto u lipnju prošle godine dogovorenih 120, ponudio 80 eura po dionici Mercatora, uz dodatnu dokapitalizaciju od 225 milijuna eura, čime bi se platio dio Mercatorovih dugova prema bankama.

Kao uvjet za daljnje razgovore i mogući novi dogovor prodajni je konzorcij od Agrokora zatražio da mu do četvrtka otkrije izvore financiranja cijele operacije, a za većinu članova konzorcija bila bi prihvatljiva cijena od oko 105 eura za dionicu, navodi obično dobro obaviješteni "Dnevnik".

Dionica Mercatora na Ljubljanskoj burzi u ponedjeljak se kupovala i prodavala po 70 eura, a u utorak je doživjela novi manji pad.

Snižena cijena Mercatorove dionice, uz obilniju dokapitalizaciju Mercatora, odgovarala bi većem dijelu banaka koje su ne samo vjerovnice nego i suvlasnice Mercatora, osobito dvjema najvećima - Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) i Novoj kreditnoj banci Mrribor (NKBM). One su od kraja prošle godine zbog dokapitalizacije u potpunom vlasništvu države, ali s novom Agrokorovom ponudom ne slažu se Pivovarna Laško (PL), NFD holding i neke manje banke, tvrdi "Dnevnik".

Budući da je stara Agrokorova ponuda od 120 eura po dionici formalno još važeća jer je fiksno određena u lanjskom kupoprodajnom ugovoru, na njenu bi promjenu moralo pristati 75 posto članova prodajnog konzorcija, a u nekim bi slučajevima to ponovno morali odobriti nadzorni odbori pa i dioničari na skupštini, što bi prodajni proces odužilo, navodi list.

Nižom cijenom po dionici najviše bi izgubili mali dioničari i Pivovarna Laško (PL), no pivovarski koncern s druge strane pod velikim je utjecajem banaka koje su s njime sklopile privremeni moratorij koji mu omogućava odgodu plaćanja kredita, ali samo do kraja ožujka ove godine, do kada je važeći i ugovor Agrokora i Mercatorovih vlasnika.

S druge strane, navodi "Dnevnik", većinski dioničari Mercatora u četvrtak će od Agrokora zatražiti da otkrije izvore financiranja kojima namjerava realizirati preuzimanje slovenske tvrtke jer se u slovenskoj javnosti već duže vremena iznose nagađanja da ima problema u dogovaranju s bankama koje bi ga u tome trebale pratiti.

Odnosi Agrokora s Mercatorom zakomplicirali su se i zbog nastojanja direktora Mercatora Tonija Balažiča da samostalno riješi problem refinanciranja visokog Mercatorova duga prema bankama, čemu je Agrokor nenaklonjen, tvrdi list. Balažič je s bankama "načelno" dogovorio reprogram otplate glavnice na dugove i niže kamate, ali je u nacrtu ugovora s bankama i klauzula "change od control". Prema njoj bi se kamate ponovo mogle povećati, a reprogram ukinuti ako dođe do promjene vlasništva u kontrolnom udjelu Mercatora (change od control), odnosno ako većinski udjel preuzme Agrokor.

"Takav dogovor Mercatora s bankama ne odgovara Agrokoru koji sam već više mjeseci neuspješno s bankama pregovara o financiranju Agrokora i Mercatora nakon što dođe do njihova spajanja", navodi "Dnevnik".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

preuzimanja, mercator, agrokor