Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europske burze u uzletu - Svjetska banka podigla prognoze rasta

Nove najviše razine u pet i pol godina.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuter

Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, dosegnuvši nove najviše razine u pet i pol godina, jer je ulagače ohrabrilo povećanje procjene Svjetske banke o rastu globalnog gospodarstva. FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 posto, na 1.329 bodova, najvišoj razini od polovice 2008. godine.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,3 i 0,6 posto.

Svjetska banka povećala je jutros procjenu rasta globalnog gospodarstva s 3 na 3,2 posto. To je prvo povećanje prognoza u posljednje tri godine, što je potaknulo nadu da se nakon financijske krize rast svjetskog gospodarstva konačno stabilno ubrzava.

Uz to, ulagače je ohrabrio jučerašnji osjetan rast cijena dionica na Wall Streetu, nakon što objavljeno da je promet u trgovini na malo u SAD-u u prosincu porastao više nego što se očekivalo, što ukazuje na ubrzanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

Zbog toga su jutros najviše porasle cijene cikličnih dionica, najosjetljivijih na rast gospodarstava, kao što su one u rudarskom sektoru. Cijena dionice Anglo Americana porasla je 1,8, a Rio Tinta 1 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros skočio 2,5 posto, na 15.808 bodova, nakon što je jučer potonuo 3,1 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FTSE, CAC, DAX, EUROPSKE BURZE