Komentari

U RETROVIZORU ILIJANE GRGIĆ: TJEDNI PREGLED HNS-ove igre prijestolja: Nestrpljivo čekamo sljedeću sezonu

Vesna Pusić, nehotice je prokazala premijera kao famoznog 'Visokog izvora'.

Piše: Ilijana Grgić

Odluka je tu, ali je nećemo objaviti do idućeg tjedna. Naravno, radi se o odluci Vrhovnog suda o zahtjevu za izručenjem bivšeg čelnika jugoslavenske tajne službe Josipa Perkovića. 

PUSIĆ: Kao što znate bolje od mene, svaka izjava dana u vaše ime može se vrlo lako demantirati ako se s njom ne slažete.

Tako je krenula i službena utrka tko će od hrvatskih medija imati 'bližeg izvora' koji će im onako usput reći ostaje li Josip Perković u Hrvatskoj ili ide u Njemačku. U maniri dobrih sapunica, zadnja ovotjedna epizoda završila je u najnapetijem djelu. Sada čekamo nastavak.

 

HNS-ove igre prijestolja

 

Radimir Čačić više nije član HNS-u. Tako je odlučila predsjednica stranke. A kad predsjednica odluči onda je odluka konačna i na nju nema žalbe. Zeznuta je ta politika, pogotovo kad stari kralj nakon što je svoje mjesto prepustio kraljici, ponovo poželi zasjesti na prijestolje. Tada već ide špranca, po kojoj se bivši ekspresno izbaci iz stranke, a na suptilan način i ostalim neistomišljenicima poruči: ako se ne slažete s nama, možete odmah krenuti s njim. No, ne zaboravimo da uspješne tv serije traju nekoliko sezona, tako da i HNS-ove igre prijestolja neće zaostajati po dinamici, preokretima i spletkama iza originala, što više možda budu i 'brutalnije'.

 


Brzopleta Vesna

 

Predsjednica Hrvatske narodne stranke, Vesna Pusić, nehotice je prokazala premijera Zorana Milanovića kao famoznog 'visokog dužnosnika iz Vlade', koji je na neprimjeren način zanemario demokratske postulate i prijetio predsjedniku Vrhovnog suda, Branku Hrvatinu. Kada je pojašnjavala zašto izbacuju Radimira Čačića iz stranke, pojavilo se pitanje o tome kako može tako odlučno na temelju novinskih članaka u kojima nema nigdje Čačića nego se poziva samo na 'bliski izvor'.

 

- Kao što znate bolje od mene, svaka izjava dana u vaše ime može se vrlo lako demantirati ako se s njom ne slažete - istaknula je prva potpredsjednica Vlade. Ta njena izjava vrlo je bitna zato što se premijer Zoran Milanović, baš kao i Čačić, niti jednom nije oglasio kako bi demantirao sramotne izjave čiji je jedini cilj utjecati na hrvatsko pravosuđe.

 

Puklo prijateljstvo

 

Zaiskrilo je između dva SDP-ova ministra. Za sada je samo Slavko Linić priznao da je u sukobu sa Gordanom Marasom. Maras još uvijek ne želi to javno reći, ali zato su mu objašnjenja njihova 'neslaganja' postala baš zanimljiva. Tako samo saznali da Maras, eto, ne ruši Linića, ali ima neke veze 's pronalaskom krapinskog pračovjeka'. Svestrani i dugovječni ti naši ministri.

 

Još malo Linića

 

Zanimljivo je gledati kako se ministar Slavko trudi da objasni kako njegov pomoćnik Branko Šegon nije, ali stvarno nije, u sukobu interesa. Jer kako i bi, kad je ministar rekao da je svoja upravljačka prava prenio na odvjetnički ured. I time je eto poput Pilata oprao ruke od bilo kakve odgovornosti. Jer eto, kaže Slavko, on misli da je sve bilo u redu, ali stidljivim i tihim glasom ipak se iščupalo iz njega da bi njegov pomoćnik ipak morao dati ostavku ako Povjerenstvo za sukob interesa kaže drugačije.

 

Blago nama sa našim političarima

 

Gospodarstvo stagnira, nezaposlenost raste, a mladi su zatrovani mržnjom - tako stanje u Hrvatskoj nakon šest mjeseci članstva u Europskoj uniji opisuje britanski list The Economist. 'Zoran Milanović, premijer iz redova socijaldemokrata, nije osoba koja bi nadahnula, njemu je ekonomija dosadna, a odlukama zbunjuje čak i pristalice. Tomislav Karamarko, čelnik oporbene Hrvatske demokratske zajednice nepopularniji je čak i od premijera.' Kažu u tekstu. I što onda na kraju reći nego: Ajme majko. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

igre predstolja, slavko linić, hns, vesna pusić, radimir čačić