Hrvatska

SVJETSKA TRŽIŠTA: Pad azijskih burzi zaustavljen podatkom o jačem rastu kineskog gospodarstva

''Mislim da je teško za očekivati da će u ovoj godini kinesko gospodarstvo porasti 8 posto.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale, no gubici su ponešto ublaženi nakon što je objavljeno da je kinesko gospodarstvo u posljednjem lanjskom tromjesečju poraslo nešto više nego što se očekivalo.

„Očekivao sam da će zaoštravanje monetarne politike izazvati osjetnije usporavanje rasta, no ove su brojke smanjile taj rizik. Kinesko je gospodarstvo nešto jače na ulasku u 2014. nego što se mislilo“

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,5 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,3 i 0,9 posto.

U Južnoj Koreji su blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku od 0,2 posto.

Taj je indeks jutros bio i u većem minusu, no gubici su ublaženi nakon što je objavljeno da je u posljednjem lanjskom tromjesečju kinesko gospodarstvo poraslo 7,7 posto na godišnjoj razini, dok se očekivao rast od 7,6 posto.

To predstavlja blago usporavanje rasta, s obzirom da je bruto domaći proizvod u trećem tromjesečju porastao 7,8 posto, no ulagači su se plašili i osjetnijeg usporavanja drugog po veličini svjetskog gospodarstva zbog zaoštravanja monetarne politike.

„Očekivao sam da će zaoštravanje monetarne politike izazvati osjetnije usporavanje rasta, no ove su brojke smanjile taj rizik. Kinesko je gospodarstvo nešto jače na ulasku u 2014. nego što se mislilo“, kaže Tim Condon, ekonomist u ING grupi.

Kineske vlasti provode reforme kako bi potaknule domaću potrošnju koja bi ubuduće trebala više utjecati na rast ovog izvozno orijentiranog gospodarstva.

„Mislim da je teško za očekivati da će u ovoj godini kinesko gospodarstvo porasti 8 posto. Očekujemo da će vlasti u 2014. zadržati neutralnu monetarnu politiku i voditi nešto proaktivniju fiskalnu politiku“, kaže Ting Lu, ekonomist u Bank of America-Merrill Lynch, koji u 2014. očekuje rast kineskog BDP-a za 7,6 posto.

A na valutnim tržištima jutros vlada oprez, pa tečajevi ne osciliraju značajnije.

Tečaj američke valute kreće se jutros oko 104,10 jena, dok je u petak iznosio 104,30 jena.

Cijena eura prema američkoj valuti skliznula je, pak, s 1,3540 dolara, koliko je iznosila u petak, na 1,3530 dolara.

U odnosu na japansku valutu, tečaj eura kreće se oko 140,95 jena, dok je u petak iznosio 141,20 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TEČAJ EURA, EURO, DOLAR, FOREX, KINA, NIKKEI, MSCI