A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/prosvjed-prosvjeta-211.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Sindikati: Tragično je što Mrsićevo ministarstvo pokušava Zakonom o radu | Politika+
Hrvatska

KRITIKA: Sindikati: Tragično je što Mrsićevo ministarstvo pokušava Zakonom o radu

'Nema nikakvih istraživanja o utjecaju ovih radnih odnosa na društvene odnose u RH.'

Piše: PolitikaPlus

Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske još su se jednom obrušili na Ministarstvo rada i mirovinskog sustava zbog namjere stavljanja u proceduru Prijedloga Zakona o radu.

Prenosimo njihovo priopćenje u cijelosti:

Tragično je da Ministarstvo predlaže takve izmjene, a da istovremeno ne raspolaže niti osnovnim statističkim podacima o ovom obliku rada, u RH prisutnim već deset godina

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava namjerava u zakonsku proceduru uputiti Prijedlog Zakona o radu kojim, među ostalim, drastično pogoršava uvjete rada agencijskih radnika (koje agencije ustupaju tvrtki-korisniku za obavljanje privremenih poslova) što će, dugoročnije gledano, za posljedicu imati snižavanje prava svih radnika u Hrvatskoj (dakle, i  onih koji nisu radnici agencija).

Tragično je da Ministarstvo predlaže takve izmjene, a da istovremeno ne raspolaže niti osnovnim statističkim podacima o ovom obliku rada, u RH prisutnim već deset godina. Tako nikada nisu izrađene nikakve analitičke podloge, ne postoje konkretni podaci o praksi odnosno primjeni Zakona o radu u agencijama odnosno korisnicima, nema nikakvih istraživanja o utjecaju ovih radnih odnosa na društvene odnose u RH, na rastuće siromaštvo u RH, posebno među zaposlenima. Prijedlog izmjena ovoga dijela Zakona o radu izrađen je isključivo na zahtjev samih agencija (u tripartitnoj radnoj skupini za izradu Zakona o radu zastupljeni predstavnicima HUP-a)!

Pretpostavljamo da je dostupnost Prijedloga Zakona o radu široj javnosti (više od mjesec dana) razlogom zašto sindikalne središnjice zaprimaju sve više poziva i pritužbi agencijskih radnika koji se žale na važeći Zakon o radu i njegovu primjenu u praksi.

Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstva i drugih središnjih tijela državne uprave (NN br. 148/13) s radom je prestao Državni inspektorat, a inspekcijske su poslove preuzela druga ministarstva i državna tijela, između ostalih i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, preuzimanjem obavljanja inspekcijskih poslova u području rada i zaštite na radu.

Navedena izmjena razlog je našeg obraćanja kojim tražimo da, prije upućivanja Prijedloga Zakona o radu u daljnju proceduru, u razdoblju od, primjerice, sljedeća dva mjeseca Inspektoratu rada naložite ciljani nadzor provedbe važećeg Zakona o radu u pogledu uvjeta pod kojima agencijski radnici rade kod korisnika, a radi usporedbe uvjeta rada agencijskog radnika i usporedivog radnika kod korisnika. Rezultati provedenog nadzora predstavljat će dragocjene podatke kako Vašem ministarstvu tako i socijalnim partnerima, ali i široj hrvatskoj javnosti, jer se tek temeljem uvida u praksu mogu predlagati konkretne izmjene. Sve ostalo je zadovoljavanje interesa samo jedne strane, žrtvujući prava druge!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sindikati, mhs, ursh, sssh, nsh