A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/lijekovi-tablete-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Sjednica Upravnog vijeća HZZO-a: Niže cijene lijekova u listama lijekova | Politika+
Zdravlje

UŠTEDA: Sjednica Upravnog vijeća HZZO-a: Niže cijene lijekova u listama lijekova

Ušteda će biti ostvarena isključivo snižavanjem cijena lijekova koji se već nalaze na Osnovnoj i Dopunskoj listi lijekova.

Piše: PolitikaPlus

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) proveo je postupak Javnog nadmetanja za utvrđivanje cijena lijekova za Osnovnu i Dopunsku listu lijekova kojim će se smanjiti izdaci za lijekove za procijenjenih 8 posto, odnosno za oko 300 milijuna kuna na godišnjoj razini, zaključak je danas održane 54. redovne sjednice Upravnog vijeća HZZO-a. 

 

Ušteda će biti ostvarena isključivo snižavanjem cijena lijekova koji se već nalaze na Osnovnoj i Dopunskoj listi lijekova pa osiguranici i dalje imaju mogućnost dobivanja 3299 oblika lijekova na Osnovnoj listi te 650 oblika lijekova na Dopunskoj listi lijekova.

 

Nove ovlasti i obveze kontrolora

 

Upravno vijeće HZZO-a je na sjednici donijelo Pravilnik o provedbi nadzora i kontrole kojim se utvrđuju nove ovlasti i obveze HZZO-a, osobito u dijelu kontrole privremene nesposobnosti za rad i namjenskog korištenja sredstava za ugovorenu zdravstvenu zaštitu iz obveznog zdravstvenog osiguranja. Kontrola privremene nesposobnosti za rad osiguranika obavlja se pregledom medicinske i druge dokumentacije kod izabranog doktora, te obveznim pregledom osiguranika u ordinaciji izabranog doktora ili prostorima HZZO-a ili u stanu/kući osiguranika. Ako se osiguranik, koji je uredno pozvan, ne odazove pozivu na pregled, a svoj nedolazak ne opravda, ili ne omogući pregled u stanu, kontrolori HZZO-a mogu predložiti obustavu naknade plaće zbog privremene nesposobnosti za rad osiguraniku. Pravilnikom je obuhvaćen i postupak unutarnjeg nadzora, odnosno provjera kvalitete rada organizacijskih jedinica HZZO-a.

 

Punjenje boca s kisikom na teret obveznog osiguranja

 

Donesena je odluka da se osiguranim osobama, koje su ostvarile pravo na bocu s kisikom sukladno Pravilniku o ortopedskim i drugim pomagalima, omogući opskrba i punjenje boca kisikom na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja.

 

U primarnim laboratorijima pretrage TSH i PSA

 

Današnjom odlukom Upravnog vijeća ostvarili su se preduvjeti da se i u primarnim laboratorijima koji za to imaju uvjete na teret HZZO može prekontrolirati TSH tireotropni  hormon (za kontrolu rada štitnjače), te PSA – prostata specifični antigen, čime će se značajno povećati dostupnost ovih laboratorijskih pretraga, odnosno skratiti čekanje na njihovo obavljanje što je do sada bilo moguće samo u bolničkim laboratorijima. Očekujemo da će svi laboratoriji koji imaju za to uvjete, tijekom 2014. godine omogućiti osiguranim osobama obavljanje ovih pretraga.

 

Financiranje pripravničkog staža zdravstvenih djelatnika

 

Također, Upravno vijeće HZZO-a donijelo je Odluku o financiranju pripravničkog staža za doktore medicine, doktora dentalne medicine, magistara farmacije i magistara medicinske biokemije za 2014. godinu. Radi financiranja pripravničkog staža HZZO će provesti javni natječaj, a broj slobodnih pripravničkih mjesta utvrdit će se na osnovi podataka pribavljenih od strane ugovornih zdravstvenih ustanova.

 

Dodijeljen certifikat ISO 9001

 

Nakon sjednice Upravnog vijeća ravnatelju HZZO-a prim. Siniši Vargi, dr.med.dent. svečano je predan certifikat po međunarodnoj normi ISO 9001-sustavu upravljanja kvalitetom. Certifikat je uručio Ranko Režek, direktor certifikacijske kuće DNV GL. Gospodin Režek čestitao je ravnatelju i HZZO-u na dobivenom certifikatu, te naglasio važnost uspostave sustava upravljanja kvalitetom po ovoj normi. Certifikatom je potvrđena učinkovita implementacija sustava upravljanja kvalitetom u HZZO-u, sukladno zahtjevima ove međunarodne norme. Također, postignut je vrlo važan strateški cilj čime je još jednom potvrđena usmjerenost HZZO-a na zadovoljstvo svojih osiguranika. Certifikat ISO 9001 prepoznatljiv je znak kod organizacija koje u svom poslovanju posebnu pozornost posvećuju kvaliteti svojih proizvoda i usluga. Naime, norma sadržava međunarodno primjenjive zahtjeve za kvalitetu proizvoda, usluga i razvoja, te pruža smjernice za poboljšanje učinkovitosti organizacije i njeno upravljanje na sustavan način, što je preduvjet za osiguranje stalnog napretka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hzzo, lijekovi, cijene