Komentari

TJEDNI VJETROKAZ: OSOBE TJEDNA Ministar obrta kontra ministra financija: Slavko, pazi metak!

Svatko tko imalo pozna situaciju koja vlada u Banskim dvorima, zna da bez miga glavne face nema ništa.

Piše: Ilijana Grgić & Ivan Klarić

I dok se javnost već dva tjedna zabavlja sa HBOR-ovim kreditima pomoćniku ministra financija Branku Šegonu, je li bio u sukobu interesa ili nije, svi se pitaju gdje je u tom slučaju premijer Zoran Milanović.

Zašto pušta da se njegova dva ministra, 'stara i vjerna SDP-ovca' u javnosti boksaju izjavama. Štoviše, jedan od njih, Slavko Linić, otvoreno je rekao da je u sukobu sa ministrom poduzetništva i obrta Gordanom Marasom. Maras to pak nije želio otvoreno reći, ali je nastavljao svaki drugi dan izlaziti s novim informacijama o cijelom slučaju.


Svatko tko imalo pozna situaciju koja vlada u Banskim dvorima, zna da bez miga glavne face nema ništa. Očito je da Gordan Maras ima zeleno svjetlo za napad na Linića.

Što može biti razlog? Teško se oteti dojmu da je kao i uvijek razlog prizeman. Možda se krije u tome da unatoč svim njegovim potezima i bahatosti Linić jedan od najpozitivnijih političara, odmah iza predsjednika Ive Josipovića

 

A zamislite, jedan od najnegativnijih uz šefa oporbe Tomislava Karamarka je i sam  premijer. A znamo da ova Vlada voli uravnilovku. Ili će svi biti na listi negativnih ili nitko. Naravno, nitko ne može biti iznad premijera. Stoga je glavni čuvar njegova lika i djela krenuo u napad. Zanimljivo je gledati te 'kontrolirane napade'. A Maras i inače ima tu ulogu, kad su u pitanju 'neposlušni članovi' bilo Vlade bilo SDP-a.


Sada se čeka da konačnu odluku o cijelom slučaju kaže Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. I nekako Šegon polako pada u drugi plan, a na scenu u punom sjaju nastupaju Maras i Linić. Naravno, obojica se u javnosti trude ostaviti dojam da oba imaju punu bez rezervnu potporu premijera.

 

- Imam potporu premijera kada god se borim za transparentnost, rekao je Maras na pitanje podržava li Zoran Milanović njegov pritisak na HBOR, uz to na rubu usana mu se nadzirao osmjeh samozadovoljstva. Dok s druge strane, stari lisac Linić nije bio toliko uvjerljiv kada je također tvrdio da i iza njega stoji premijer, te da i on ima potporu. A takvu 'potporu' ne bi u ovom trenutku nitko poželio.

 

Transparentnost je u našem društvu, pogotovo među političarima jedna od omiljenih riječi, mogli bi smo reći da je uz bok jedne 'demokratičnosti i pravednosti' kao i 'neka institucije rade svoj posao'. 

 

Razvoj događaja ne ide na Linićev mlin. On je svojim autoritetom  stao iza svojeg pomoćnika, a nimalo 'sjajno ne izgleda' kad vam nakon što sa sjednice Nadzornog odbora HBOR-a izađete sa zaključkom da je sve u redu a onda vam sutra dan kriminalistička policija, ulazi u taj isti HBOR- i češlja taj isti sporni kredit.

I manje upućenima bi bilo jasno da se tu ne radi samo o transparentnosti. Ali, pustimo 'institucije neka odrade svoj posao.

 

........

 

........

 Slavko Linić
, odnosno njegova politika, doživio je još jedan udarac. Agencija Standard & Poor's snizila je dugoročni kreditni rejting Hrvatske na inozemnu i domaću valutu s BB+ na BB, uz stabilne izglede, jer bi se recesija mogla nastaviti šestu godinu zaredom. - Vlada vodi samodopadnu politiku, poručuju iz Standard & Poor'sa. Ima li jednostavnije ocjene (ne)učinkovitosti ministra financija.


Gordan Maras
Poslujemo transparentno i sukladno zakonu i dobrim bankarskim praksama. Od osnutka 1995. redovito nam obavljaju revizije poslovanja – odvratili su iz HBOR-a nakon što je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras obznanio da je zatražio nadzor nad trošenjem sredstava koje je njegovo ministarstvo dalo Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak. Njegovi ljudi već nekoliko dana kontroliraju troše li se namjenski sredstva kojima Ministarstvo subvencionira kamate za HBOR-ove kredite. No, krenuo je i korak dalje, tražeći javnu objavu svih korisnika kredita sa subvencioniranim kamatama. Bilo je ovo početkom siječnja. Kakvi god bili njegovi motivi, dvadesetak dana poslije pokazalo se da su sumnje Gordana Marasa bile točne. U HBOR je nakon medijskih natpisa o Šegona ušla i krim policija. Kažu, istražuju sve kredite u zadnjih nekoliko godina. Iako se, tvrde neki, iza svega ovoga krije 'rat' Marasa i Linića, podršku Maras zaslužuje. Neka se napokon stvari u HBOR-u istjeraju na čistac.


Branko Šegon Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv pomoćnika ministra financija Branka Šegona. Povjerenstvo je postupak pokrenulo radi utvrđivanja je li se Šegon u obnašanju dužnosti pomoćnika ministra financija našao u sukobu interesa zbog stupanja u poslovni odnos trgovačkog društva Facta Vera, u kojem ima više od 0,5 posto udjela u vlasništvu, s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj (HBOR) na temelju ugovora o kreditu sa sporazumom o osiguranju novčane tražbine od 30. kolovoza 2012. Iako su iza njega stali i ministar Linić i premijer Milanović, Šegonu nikako neće biti lako. Odlazak s mjesta pomoćnika nije isključen.


Ivan Vrdoljak Izjavom nakon završenih preliminarnih istraživanja jadranskog podmorja, da Hrvatska postaje energetsko čvorište i regionalna energetska sila te da će postati izvoznik nafte, poput male Norveške, ministar gospodarstva, uvjereni smo, i na kraju 2014. bit će u užem izboru za demagoški biser godine.Anto Nobilo
Prije nekoliko dana, jedan od najvećih argumenata Ante Nobila za neizručenje njegova klijenta Josipa Perkovića Njemačkoj je bilo nepovjerenje u njemačko pravosuđe. Perković u Njemačkoj neće imati pošteno suđenje, ponavljao je svakodnevno Nobilo. Nakon što mu je klijent isporučen Njemačkoj, Nobilo mijenja ploču. Idemo dalje, zaključio sam da ćemo u Njemačkoj imati neutralniji sud i bolje suđenje nego u Hrvatskoj, kazao je Nobilo zaboravivši tako svoje izjave proteklih mjeseci. Iako na glasu kao nepobjediv odvjetnik, Nobilo bi ipak samom sebi trebao priznati jedno - u ovom slučaju doživio poraz koji će, možda, obilježiti i njegovu karijeru. Teza o poštenom suđenju bila mu je i ostala tek paravan. Naravno, novu šansu ima u Münchenu, iako tamo formalno neće biti Perkovićev odvjetnik.


 

 

 

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran milanović, slavko linić, gordan maras