Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Razočaravajuće vijesti iz Kine potopile azijske burze, dolar pod pritiskom

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, izuzev japanskih, jutros je oslabio 0,5 posto, nakon jučerašnjeg gubitka od 1,3 posto i na najnižoj je razini u zadnja četiri mjeseca.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim burzama jutros su cijene dionica potonule na najnižu razinu u proteklih četiri i pol mjeseca, nastavivši tako negativni niz koji je jučer potaknuo podatak o usporavanju industrijske aktivnosti u Kini, a investitore usmjerio sigurnijim ulaganjima - u zlato i japansku valutu.

„Raspoloženje na tržištu već je bilo loše zbog prošlotjednih slabijih od očekivanja podataka s američkog tržišta rada, a sada se dodatno pogoršalo nakon najnovijih podataka iz Kine“

Japanski Nikkei indeks spustio se jutros 1,9 posto, na 15.391 bod, zabilježivši najveći dnevni pad od 14. siječnja. Na tjednoj razini zabilježio je gubitak od 2,2 posto, nastavivši negativni niz treći tjedan zaredom.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, izuzev japanskih, jutros je oslabio 0,5 posto, nakon jučerašnjeg gubitka od 1,3 posto i na najnižoj je razini u zadnja četiri mjeseca.

„Raspoloženje na tržištu već je bilo loše zbog prošlotjednih slabijih od očekivanja podataka s američkog tržišta rada, a sada se dodatno pogoršalo nakon najnovijih podataka iz Kine“, rekao je Naoki Kamiyama, strateg pri Bank of America Merrill Lynch.

Prvi podaci HSBC banke jučer su pokazali da je PMI indeks industrijske aktivnosti u Kini u siječnju pao s 50,5 na 49,6 bodova, najnižu razinu od srpnja lani. Svako očitanje ispod 50 bodova ukazuje na slabljenje aktivnosti.

Taj podatak ojačao je zabrinutosti da gospodarski rast u svijetu usporava, posebice u gospodarstvima u razvoju.

„Uz rast troškova kapitala i usporavanje investicija, pod pritiskom će se naći cijene sirovina, a to će loše utjecati na gospodarstva u razvoju koja se oslanjaju na kineski, stari model rasta“, ocjenjuju analitičari Morgan Stanleya.

Na valutnim tržištima, pak, tečaj jena danas se kreće oko 103,51 jena za dolar, održavši tako dobitke iz prethodnog dana, kada je porastao 1,2 posto prema dolaru i tako ostvario najveći dnevni postotni dobitak od kolovoza.

Tečaj eura prema dolaru jutros se kreće oko 1,3688 dolara, ostavši tako nadomak najviše razine u ovome tjednu – 1,3699 dolara, dosegnute jučer navečer.

Cijena zlata pak, danas iznosi 1.261 dolar za unu, i nadomak je jučer dosegnute najviše razine u zadnjih šest tjedana od 1.265 dolara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PMI, KINA, AZJSKE BURZE, NIKKEI, MSCI, FOREX