Komentari

U RETROVIZORU ILIJANE GRGIĆ: TJEDNI PREGLED: Završio drugi dio trilogije o Josipu Perkoviću

Izjava tjedna: Hrvatska postaje mala Norveška!

Piše: Ilijana Grgić

Eto, nakon više mjesečnih peripetija, hoće-neće, neće – hoće, nakon  medijskih istupa u kojem se Josipa Perkovića prikazivalo u najmanju ruku kao blaženika.  Da je još malo potrajala čitava ta gungula ne sumnjam da bi se na kraju ispostavilo da je Perković u najmanju ruku 'otac nacije' i da bi se na novčanici od 1000 kuna trebao nalaziti njegov lik.

 

Nakon što je Vrhovni sud potvrdio presudu Županijskog suda, malo je bilo onih koji su vjerovali da će već u petak popodne Perković biti u Münchenu. Sve je na kraju bilo gotovo u jedno prije podne. Ujutro su došli policajci, nakon toga se oglasio Ustavni sud sa odlukom da mu odbijaju tužbu, u pet do dva sjeo je na avion te u 15 do tri  stigao u Njemačku. Bilo je brzo, a isto tako brzo je priču okrenuo i njegov odvjetnik Anto Nobilo, koji kaže da mu je drago što njegov branjenik ide u Njemačku, jer se eto na kraju uvjerio da je ipak bolje da mu sude Nijemci.

 

Tako završava drugi dio trilogije o Josipu Perkoviću, a počinje treći. Kakva god presuda u Njemačkoj bila, Perković će u slučaju da bude osuđen na zatvorsku kaznu, istu služiti u Hrvatskoj, tako da svakako možemo reći, da će se treći nastavak priče, kao u 'Gospodaru prstenova', na kraju ipak zvati 'Povratak kralja ' .

 

Rejting opet –pada

 

Agencija Standard&Poor's snizila je kreditni rejting Hrvatskoj, jer sumnjaju u Vladin reformski kapacitet.

- Čujte, rejting agencije rade svoj posao, skidaju rejting i Amerikancima i Francuzima pa rejting i vraćaju. Ova Vlada donosi promjene, a otpori promjenama su žestoki. Želimo se mijenjati, želimo biti uspješni poput Njemačke ili Austrije, a istodobno kao društvo nismo spremni igrati po pravilima po kojima igraju u tim zemljama. Zakon o radu ne predlažemo da nekog zavijemo u crno nego zato što nam takav zakon treba i zato što se moramo mijenjati – rekao je Milanović.

 

Čini se da i u ovom slučaju opet nije dobro čuo, ali je zato retorika ostala ista.

Mare Nostrum naftom prebogato

 

Evo samo što nam na račune nisu sjeli brojni milijuni. Naime, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak  optimistično je zaključio da bi Hrvatska mogla postati mala Norveška, i to nakon što je završeno prikupljanje seizmičkih podataka 2D tehnikom u hrvatskom podmorju. Najavio je tako Vrdoljak stotine milijuna dolara koje će se od 2015. do 2019. godine ulagati u Hrvatsku.

 

Poput svake dobre ZF priče, i ovdje se oko neke znanstvene činjenice (da u Jadranu ima nafte i plina), stvoren jedan cijeli novi paralelni svijet. Baš me zanima što će biti razlog kad ti milijuni te 2015. ne budu stizali.

 

Slavko Linić u nemilosti

 

Slavko Linić nije više među prvim udarnicima svog šefa. Tko zna što je razlog da Zoran Milanović na vjetrometini ostavlja svog udarnika. Teško tko može shvatiti premijera. Možda samo pokušava poslati poruku svojim ministrima, nitko od vas ne može bolje 'kotirati 'od mene. A i nije mu teško naći načina da ih prizemlji, jer gdje god da zagrebe 'aferice' same ispadaju... Zato dečki, oprez .

 

Nije smjena ako šef kaže da nije

 

Predsjednik HDZ-a Tomislava Karamarko na pitanje jeli to smjena Davora Ive Stiera s dužnosti međunarodnog tajnika HDZ-a, odgovorio da "to nije smjena". Eto, Stier ima mnogo posla i obveza u Europskom parlamentu, gdje ga 'stranka' odučila osloboditi tih obaveza.  Mislim da će ovo najbolje opisati ona stara : 'Nije šija nego vrat' ili što bi djelatnice jedne profesije rekle: 'Nisam ja striptizeta, nego egzotična plesačica.'


Pao je i snijeg

 

Eto, pao je prvi pravi snijeg ove zime. Sve nas je podsjetio kako je lijepo i za živce dobro putovati od kuće do posla sat i po na relaciju koja se inače prijeđe za 15 minuta. A to i nije ništa novo kad zasniježi. Kao što nije ništa novo i kad gradonačelnik Zagreba Milan Bandić kaže da će taj isti snijeg pojesti. Eto, u strahu i snijeg se od muke topi.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivo josipović, zoran milanvić, slavko linić, josip perković