Zagreb

SJEĆANJA: Bandić položio cvijeće u povodu Međunarodnog dana Holokausta

'Mi u Hrvatskoj imamo poseban razlog da ga obilježavamo zbog strahovitih ustaških zločina koji su se dogodili za vrijeme 2. svjetskog rata.'

FOTO: Zagreb.hr
Piše: PolitikaPlus

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, u društvu direktorice Spomen područja Jasenovac Nataše Jovičić, položio je cvijeće na Trgu žrtava fašizma kod instalacije K19, autora Zlatka Kopljara.

 

Međunarodni dan Holokausta obilježava se u cijelom svijetu, ali mi u Hrvatskoj imamo poseban razlog da ga obilježavamo zbog strahovitih ustaških zločina koji su se dogodili za vrijeme 2. svjetskog rata prema onima koji su prvenstveno drugačije mislili, koji su stradali jer su bili pripadnici druge vjeroispovijesti ili nacije, rekao je gradonačelnik Bandić. Kažu da mržnja razara i ubija, oprost je smiraj duše, a zaborav gubljenje identiteta i zato se nikada na zločine ne smije zaboraviti.

 

Naime, u organizaciji Spomen područja Jasenovac, Židovske općine Zagreb, Srpskog narodnog vijeća i predstavnika Roma Hrvatske, suvremeni umjetnik Zlatko Kopljar postavio je izložbu kao podsjetnik na stradanja u Jasenovcu. Svi građani pozvani su da na Dan sjećanja na žrtve holokausta – 27. siječnja – dođu tijekom cijeloga dana i s pijetetom u tišini ostave stručak cvijeća.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milan bandić, holokaust