Hrvatska

NEZADOVOLJSTVO: Rasmussen: NATO je zabrinut zbog moguće veće cijene novog sjedišta

Arhitektonsko rješenje je dogovoreno 2004. godine.

Piše: PolitikaPlus

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen potvrdio je da bi izgradnja novog sjedišta Saveza mogla koštati više nego što je predviđeno i da bi završetak gradnje mogao kasniti.

"Belgija, kao zemlja domaćin, koja je odgovorna za provedbu toga projekta, informirala nas je u prosincu da je tvrtka koja gradi novo sjedište zatražila dodatna sredstva i dodatni rok. Belgijske vlasti sada to detaljno analiziraju. Riječ je o teškim trgovačkim pregovorima i mislim da ne bi bilo ni mudro niti je vrijeme da komentiram bilo kakve brojke", rekao je Rasmussen na konferenciji za novinare, dodajući da zemlje članice to prate "sa zabrinutošću".

Čelnici zemalja članica NATO-a odlučili su 1999. godine da je Savezu potrebno novo sjedište u koje bi preselio iz sadašnjeg sjedišta, koje se veće desetljećima vodi kao privremeno. Novo sjedište gradi se točno preko puta sadašnjega.

Arhitektonsko rješenje je dogovoreno 2004. godine.

Belgijsko-nizozemski konzorcij BAM-Alliance pobijedio je 2010. godine na natječaju za gradnju po cijeni od 460 milijuna eura. Zemlje članice i tada su bile skeptične prema toj cijeni koja je čak za 210 milijuna eura bila niža od procjene NATO-a.

Završetak radova bio je planiran za 2016. godinu, što bi sada moglo doći u pitanje.

Njemački tjednik Der Spiegel nedavno je objavio, pozivajući se na diplomatske izvore, da konzorcij traži dodatnih 245 milijuna eura i dodatni rok od devet mjeseci za završetak radova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bruxelles, nato