Tvrtke

OSVRT: Slovenski mediji pišu o izgledima da Agrokor preuzme Mercator

Prodaja Mercatora ovog je trenutka najzahtjevnija transakcija te vrste u Europi, ali dugotrajnost pregovora nije poticajna, navodi list.

Piše: PolitikaPlus

Pregovori koncerna Agrokor, banaka i Mercatorovih vlasnika se nastavljaju bez službenih informacija o tome koliko su stajališta približena, ali bi više o tome trebalo biti poznato u petak, kada istječe rok do kada banke trebaju postići sporazum o restrukturiranju Mercatorovih dugova, piše u srijedu ljubljansko "Delo".

Prodaja Mercatora ovog je trenutka najzahtjevnija transakcija te vrste u Europi, ali dugotrajnost pregovora nije poticajna, navodi list.

"Primjetnog napretka koji bi barem neformalno potvrdile sve strane još nema", navodi list, ali dodaje da je neformalno došlo do informacije po kojoj su banke vjerovnice Mercatora i Agrokor na pragu dogovora.

"Prema neslužbenim vijestima, dug Mercatora restrukturirao bi se pod okriljem Mercatora. Banke vjerovnice inzistiraju na Agrokorovoj dokapitalizaciji Mercatora u visini 200 milijuna eura, od čega bi pola išlo bankama, a pola Mercatorovim dobavljačima", navodi vodeći slovenski dnevnik.

No, dodaje list, ako se neslužbene najave da će Agrokor i banke postići sporazum ostvare, dodatno slijedi problematični dio pregovora između većinskih vlasnika Mercatora koji nisu zadovoljni novom ponudom Agrokora po kojoj bi dobili 80 eura za dionicu, umjesto 120 koliko je bilo dogovoreno kupoprodajnim ugovorom iz lipnja prošle godine.

"Vlasnici Mercatora ostaju tvrd orah u pregovorima jer ne mogu očekivati bitno veću cijenu od 80 eura. Izvori koji ne žele biti imenovani navode da bi se ta cijena mogla podići na 90 eura, ali se konačno ne žele odrediti o ponuđenoj cijeni dok ne završe pregovori Agrokora i banaka vjerovnica. Takva je atmosfera plodno tlo za sve vrste špekulacija, od onih da od cijelog posla ni ovaj put neće biti ništa, pa do onih koji su optimistički i tvrde da sudionici pregovora polako ali stalno približavaju svoja stajališta", navodi "Delo".

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" tvrdi da se za zaključivanje posla između Mercatorovih vlasnika, banaka i Agrokora neslužbeno zauzima i slovenska središnja banka, ali da su po neslužbenim informacijama većinski vlasnici Mercatora odbili Agrokorov prijedlog da se produži vrijeme u kojem mora doći do konačnog dogovora. Sadašnji kupoprodajni ugovor predviđa da stvari treba dovesti do kraja najkasnije sa završetkom ožujka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slovenski mediji, mercator, agrokor