Tvrtke

SABOR: HDSSB zatražio stanku u Saboru jer je uhićen vlasnik Grampet grupe

Sabor danas raspravlja o izmjenama Zakona o fiskalnoj odgovornosti.

Piše: PolitikaPlus

Vijest da je noćas uhićen vlasnik rumunjske Grampet grupe, koja je bila potencijalni kupac HŽ Carga, i potreba da se progovori o sudbini tri i pol tisuće djelatnika te tvrtke, povod su saborskoj stanci koju je zatražio HDSSB, a pridružili mu se Laburisti i HDZ.

 

Vijest o uhićenju vlasnika Grampet grupe kolegama u sabornici prenio je HDSSB-ovac Boro Grubišić koji nije iznosio druge detalje.

 

Predsjedavajući Nenad Stazić stanku je odobrio uz opasku: "Ako budemo davali stanku svaki puta kada netko bude uhapšen, nikada nećemo apsolvirati dnevni red".

 

Sabor danas raspravlja o izmjenama Zakona o fiskalnoj odgovornosti kojima se, zbog nemogućnosti da ga se ispuni u uvjetima petogodišnje recesije, korigira važeće fiskalno pravilo koje propisuje da se rashodovna strana proračuna godišnje mora umanjiti za jedan postotni bod BDP-a.

 

Oporba tvrdi da se izmjenama neće ništa postići, jer nema političke odgovornosti.

 

Ništa se ne postiže izmjenama zakona i nema potrebe da se mijenja postojeće fiskalno pravilno, da smo ga poštovali ne bismo došli u poostojeću situaciju, rekla je Martina Dalić (HDZ). Pozvala je da se zakoni poštuju jer tada će, kaže, sve biti bolje.

 

Koji god model primjenili dolazimo do zaključka "u gabuli smo, dužni smo kao Grčka", ustvrdio je Laburist Branko Vukšić i pozvao da se govori o tome zašto se postojeći zakon nije poštivao, koji su uzroci recesije i kako ju sanirati.

 

Hrvatska je zapela u recesiji, kad smo se 2007. godine suočili s krizom članovi Kukuriku koalicije govorili su da većina krivice za pad BDP-a leži na hrvatskoj vlasti, podsjetio je Laburist.

 

I Krešimir Bubalo (HDSSB) rezerviran je prema mijenjanju zakona. I do sada smo imali zakon, ali tko je po njemu kažnjen – nitko, rekao je Bubalo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SABOR, BORO GRUBIŠIĆ, grampet, Zakon o fiskalnoj odgovornosti