Tvrtke

SLOVENIJA: U petak istječe rok za restrukturiranje Mercatorovih kredita

Prodaju bi mogle spriječiti dvije austrijske banke, Erste bank i Raiffeisen, jer one tijekom pregovora u Beču, koji traju već dva tjedna, postavljaju najtvrđe uvjete.

Piše: PolitikaPlus
Prodaju bi mogle spriječiti dvije austrijske banke, Erste bank i Raiffeisen, jer one tijekom pregovora u Beču, koji traju već dva tjedna, postavljaju najtvrđe uvjete i zahtijevaju da Agrokor prilikom preuzimanja dokapitalizira Mercator s najmanje 200 milijuna eura.

Do petka, kada istječe rok u kojemu banke očekuju plan restrukturiranja Mercatorovih dugova, trebalo bi biti konačno jasno hoće li koncern Agrokor realizirati kupoprodajni ugovor o kupnji većinskog udjela najvećeg slovenskog trgovačkog lanca ili će od posla odustati, navode u četvrtak slovenski mediji.

Prodaju bi mogle spriječiti dvije austrijske banke, Erste bank i Raiffeisen, jer one tijekom pregovora u Beču, koji traju već dva tjedna, postavljaju najtvrđe uvjete i zahtijevaju da Agrokor prilikom preuzimanja dokapitalizira Mercator s najmanje 200 milijuna eura. Od toga bi veći dio išao bankama za smanjivanje Mercatorova duga vjerovnicima teškog skoro milijardu eura, a manji dio bi išao dobavljačima, tvrdi mariborski list "Večer" ne otkrivajući izvore informacije.

Banke vjerovnice morale bi najkasnije do petka pristati na reprogram dugova Mercatora, koji iznose skoro milijardu eura, a ako do toga ne dođe cijeli bi posao mogao pasti u vodu jer je reprogram uvjet banaka za prodaju Mercatora Agrokoru, navodi list.

Pozivajući se na neslužbene izvore, "Večer" piše da trenutno najveći problem u pregovorima predstavlja Erste banka koja podiže svoje zahtjeve i time "povećava nervozu" među sudionicima pregovora.

Ako bi se ispunili zahtjevi Erste banke, Agrokor bi zbog dokapitalizacije Mercatora znatno manje novca mogao usmjeriti prema vlasnicima Mercatora, kojima bi onda ponudio znatno nižu cijenu od one koja je bila dogovorena kupoprodajnim ugovorom, što bi neke od većinskih vlasnika, osobito Pivovarnu Laško (PL) gurnulo "na rub insolventnosti", navodi list.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MERCATOR, AGROKOR