Hrvatska

PRIJEDLOG: HSS poručio Vladi: Ako već posuđujete od građana, onda platite kamate!

'Vlada ovakvim potezom prisvaja osobnu imovinu pojedinca bez njegovog pristanka.'

Piše: PolitikaPlus

U pokušaju spašavanja državnog proračuna i smanjenja deficita u visini sedam milijardi kuna, ministar Slavko Linić je i ovaj put odlučio zagrabiti u džepove građana, najavom kako se umirovljenici sele iz prvog u drugi stup, reagirala je Hrvatska seljačka stranka.

Prenosimo priopćenje u cijelosti:

Trenutačno se u II. mirovinski stup izdvaja pet posto od bruto plaće, a sredstava koja se nalaze na računu svakog mirovinskog štediše u drugom stupu zapravo su osobna mirovinska štednja koja će u budućnosti činiti dio njihove mirovine. Vlada ovakvim potezom prisvaja osobnu imovinu pojedinca bez njegovog pristanka.

HSS poziva Vladu, da umjesto krađe privatnih sredstava mirovinskih štediša, sredstva koja namakne iz drugog mirovinskog stupa definira kao kredit građana državi te da tim istim budućim umirovljenicima, kojima danas uzima, vrati posuđena sredstva uz prosječnu kamatu po kojoj se danas zadužuje Republika Hrvatska.

I sada država indirektno uzima gotovo sedamdeset posto sredstava iz drugog mirovinskog stupa tako što mirovinski fondovi koji njime upravljaju, kupuju državne vrijednosne papire. Modelom koji predlaže HSS zakonom bi se definirali svi uvjeti i osigurala transparentnost, država bi došla do potrebnih sredstava za smanjenje deficita, a hrvatski građani bi dobili pravičnu naknadu za posuđeni novac državi.

Obveza povrata sredstava građanima možda bi konačno natjerala Vladu da započne potrebne reforme i na taj način osigura dugoročnu stabilnost i održivost proračuna, umjesto da se neprekidno zadužuje i uvodi nove namete, opterećujući tako ne samo sadašnje zaposlenike već i buduće generacije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

proračun, deficit, mirovinski stup, slavko linić