Burze

TRŽIŠTE KAPITALA : Wall Street: Ulagače je ohrabrio snažan rast američkog BDP-a

Nakon oštrog pada u srijedu, kada je Fed smanjio poticajne monetarne mjere, jučer su cijene dionica porasle u svih 10 sektora S&P 500 indeksa.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

U četvrtak su na Wall Streetu cijene dionica osjetno porasle, nadoknadivši dio gubitaka iz prethodnih dana, što se zahvaljuje podacima o snažnom rastu američkog gospodarstva i boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima Facebooka.

 

Dow Jones ojačao je 0,70 posto, na 15.848 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,13 posto, na 1.794 boda, a Nasdaq indeks 1,77 posto, na 4.123 boda.

 

Nakon oštrog pada u srijedu, kada je Fed smanjio poticajne monetarne mjere, jučer su cijene dionica porasle u svih 10 sektora S&P 500 indeksa.

 

Najviše je, 1,5 posto, porastao S&P indeks tehnološkog sektora, što se zahvaljuje skoku cijene dionice Facebooka za 14 posto, nakon što je ta društvena mreža objavila da su njezini prihodi u posljednjem lanjskom tromjesečju porasli po najvišoj stopi u dvije godine.

 

Ulagače je ohrabrio i podatak o snažnom, 3,2-postotnom rastu američkog bruto domaćeg proizvoda u posljednjem lanjskom tromjesečju. Taj je podatak u skladu s očekivanjima, a zahvaljuje se jačanju potrošnje kućanstava i rastu izvoza.

 

Jačanje gospodarstva budi nadu da ono može rasti i bez poticajnih mjera američke središnje banke, koja je u srijedu smanjila programe kupnje obveznica za daljnjih 10 milijardi dolara, na 65 milijardi mjesečno, nakon što ih je već u prosincu smanjila za 10 milijardi.

 

Pozitivno je na ulagače utjecala i stabilizacija tržišta u razvoju. Prethodnih je dana smanjenje poticaja Feda izazvalo povlačenje kapitala s tih tržišta, zbog čega su oštro pale cijene dionica i tečajevi valuta pojedinih zemalja.

 

Središnje banke Turske, Indije i Južne Afrike povećale su ključne kamate kako bi zaustavile odljev kapitala, pa su se jučer valute tih zemalja stabilizirale.

 

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX ojačao je 0,39 posto, na 9.373 boda, a pariški CAC 0,55 posto, na 4.180 bodova. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,09 posto, na 6.538 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tržište, kapital, wall street