Mojbiz

KRENULO: Započela isplata potpora poljoprivrednicima - isplaćeno prvih 307 milijuna kuna

Prije odobrenja tog europskog dijela izravnih plaćanja, koje započinje idući tjedan, Agencija je isplatila dio koji ide iz državnog proračuna.

Piše: PolitikaPlus

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je počela s isplatom izravnih plaćanja poljoprivrednicima za ovu godinu pa je tako isplaćeno prvih 307 milijuna kuna.

Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska je preuzela Zajedničku poljoprivrednu politiku, pa se poljoprivredne potpore od ove godine po prvi put isplaćuju dijelom iz proračuna EU, podsjećaju iz Agencije.

Prije odobrenja tog europskog dijela izravnih plaćanja, koje započinje idući tjedan, Agencija je isplatila dio koji ide iz državnog proračuna.

Ukupno je isplaćeno 307 milijuna kuna za posebno osjetljive sektore (šećernu repu, mliječne krave, rasplodne krmače i duhan) te za IAKS mjere ruralnog razvoja (ekološka i integrirana proizvodnja, teži uvjeti gospodarenja, izvorne pasmine i zaštićeni kultivari).

Sukladno proračunu za 2014. godinu za izravna plaćanja poljoprivrednicima predviđeno je 2,4 milijarde kuna, od čega 722 milijuna kuna iz EU proračuna, a 1,7 milijardi iz državnog proračuna.

Prema EU zakonodavstvu isplata izravnih plaćanja poljoprivrednicima obavlja se dva puta godišnje.

Prvi dio isplate za 2014., od ukupno jednu milijardu kuna (42 posto isplate za 2014.) počeo je danas te će se isplaćivati u sljedećih nekoliko dana.

Drugi dio isplate (58 posto) Agencija će, kako navode, obaviti do kraja lipnja ove godine.

Nakon što završi isplata prvog dijela potpore, svi poljoprivrednici moći će putem AGRONET-a preuzeti informaciju o odobrenim sredstvima, gdje će pisati koliki ih iznos (uz ovaj isplaćeni) očekuje do lipnja, napominju iz Agencije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

poljoprivreda, poticaji, agencija