Hrvatska

PREUZIMANJA: Delo: Agrokor i nakon petka ostaje u igri za preuzimanje Mercatora

''Agrokor se do petka mogao elegantno izvući iz cijele operacije bez plaćanja penala od 18 milijuna eura.''

Piše: PolitikaPlus

Koncern Agrokor i dalje nastavlja pregovore o preuzimanju Mercatora iako je u petak istekao prijelomni datum do kojega je trebalo doći do sporazuma o restrukturiranju Mercatorovih dugova, što je preduvjet za zaključenje cijelog posla, navodi u subotu ljubljansko Delo.

List ocjenjuje da je zaključivanje cijelog posla možda ipak na vidiku jer se je Agrokor do petka, zbog neslaganja banaka oko uvjeta restrukturiranja, mogao po kupoprodajnom ugovoru "elegantno izvući" iz cijele operacije bez plaćanja penala od 18 milijuna eura.

U petak se ništa bitno nije dogodilo, što znači da Agrokor "očito ostaje u igri" za preuzimanje slovenske tvrtke, a pregovori s bankama se nastavljaju, navodi list.

"Pravno se ništa nije promijenilo, Agrokor nastavlja pregovore, a rok za dogovor o restrukturiranju Mercatorovih dugova sada je produžen iako produžavanje roka ne koristi nikome, a ponajmanje većim vlasnicima Mercatora", rekao je za Delo izvor blizak prodajnom procesu.

Izvor dodaje da Agrokor i dalje, sve do 31. ožujka kada završava konačni rok za transakciju, odnosno prijenos 53 posto Mercatorovih dionica na Agrokor, ima po kupoprodajnom ugovoru mogućnost za odustajanje od posla ako bi uvjeti banaka za restrukturiranje Mercatorovih dugova za njega bili neprihvatljivi.

Kraće produženje roka za dogovor o restrukturiranju Mercatorovih dugova predložio je sam Agrokor, navodi Delo.

List ocjenjuje da to govori da je zaključivanje cijelog posla možda ipak na vidiku jer se je Agrokor do petka, zbog neslaganja banaka oko uvjeta restrukturiranja, mogao po kupoprodajnom ugovoru "elegantno izvući" iz cijele operacije bez plaćanja penala od 18 milijuna eura.

Agrokor je kupoprodajni ugovor s konzorcijem 12 većinskih dioničara Mercatora za kupnju 53 posto dionica potpisao prije više od sedam mjeseci. U međuvremenu je, kako navode slovenski mediji, zbog zahtjeva banaka vjerovnica Mercatora da izvede dodatnu dokapitalizaciju tvrtke pri preuzimanju svoju cijenu dionice ponuđenu kupoprodajnim ugovorom smanjio sa 120 na 80 eura, o čemu još nema dogovora niti sa kupcima.

Službenih informacija ili izjava o tijeku pregovora nije bilo niti u petak nakon isteka prvobitnog roka za restrukturiranja Mercatorova duga.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivica todorić, delo, mercator, agrokor, spajanja i preuzimanja