Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Zbog pada industrijske aktivnosti u SAD-u dionice potonule više od 2 posto

Pale cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa, a najviše je, 3,7 posto, potonuo telekomunikacijski sektor.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

U ponedjeljak je na Wall Streetu S&P 500 indeks potonuo 2,2 posto, što je njegov najveći dnevni pad od lipnja, jer je slabljenje industrijske aktivnosti u SAD-u navelo ulagače na prodaju dionica.

Dow Jones skliznuo je jučer 2,08 posto, na 15.372 boda, dok je S&P 500 potonuo 2,28 posto, na 1.741 bod, a Nasdaq indeks 2,61 posto, na 3.996 bodova.


Institut za menadžere nabave izvijestio je jučer da je njegov ISM indeks industrijske aktivnosti u siječnju potonuo s 56,5 na 51,3 boda, najnižu razinu od svibnja.

Premda se oštar pad aktivnosti povezuje i s lošim vremenom, analitičari kažu da je jasno vidljivo usporavanje rasta gospodarstva, posebice zbog najvećeg mjesečnog pada novih narudžbi u 33 godine. Uz to, drugo izvješće pokazalo je da su ulaganja u građevinskom sektoru u prosincu jedva porasla.

Zbog toga su jučer pale cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa, a najviše je, 3,7 posto, potonuo telekomunikacijski sektor.

Loše raspoloženje posljedica je, također, previranja na tržištima u razvoju, koja su pod pritiskom zbog njihovih specifičnih problema, usporavanja rasta kineskog gospodarstva i smanjenja poticajnih monetarnih mjera američkog Feda.

Američka središnja banka smanjila je prošloga tjedna, drugi puta u dva mjeseca, programe kupnje obveznica za 10 milijardi dolara, na 65 milijardi mjesečno.

Zbog toga se smanjuje likvidnost na financijskim tržištima, koja je proteklih godina podržavala rizičnije investicije na tržištima u razvoju. Ulagači stoga usmjeruju svoj kapital iz rizičnijih u sigurnije investicije, a zbog odljeva kapitala, cijene dionica i valute pojedinih zemalja u razvoju pod snažnim su pritiskom.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 0,69 posto, na 6.465 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,29 posto, na 9.186 bodova, a pariški CAC 1,39 posto, na 4.107 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

S&P 500, DOW JONES, WALL STREET, NASDAQ