Hrvatska

PORUKA: HUBOL tvrdi: Smjenski rad je eksperiment osuđen na neuspjeh

'Smjenski rad je neprovediv u situaciji kada oko 25 posto liječnika nedostaje u hrvatskim bolnicama, a broj pojedinih zahvata je prepolovljen od uvođenja smjenskog rada početkom godine.'

Piše: PolitikaPlus

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) ocijenila je danas uvođenje smjenskog rada za liječnike u bolnicama, isključivo radi financijskih ušteda, eksperimentom Ministarstva zdravlja osuđenim na neuspjeh.

Smjenski rad je neprovediv u situaciji kada oko 25 posto liječnika nedostaje u hrvatskim bolnicama, a broj pojedinih zahvata je prepolovljen od uvođenja smjenskog rada početkom godine, upozorio je HUBOL na konferenciji za novinare koju je održao zajedno s Koordinacijom obiteljske medicine (KoHom).

Obje udruge upozorile su na velike probleme u zdravstvenom sustavu, poput dugotrajnih bolovanja zbog čekanja na pretrage, neprovedivosti dežurstava liječnika obiteljske medicine, pogrešnog sustava koncesija u primarnoj zaštiti, neuspjele sanacije sustava koji gomila nove gubitke, te sve većeg interesa liječnika za odlazak na rad u inozemstvo.

"Od 1. siječnja ove godine prepolovljen je broj bronhoskopija, kao i broj endoskopskih i drugih terapijskih procedura. Broj ugrađenih 'pace-makera' smanjen je upola, u KBC-u Sestre milosrdnice u prva tri tjedna obavljeno je čak 47 posto manje operacija nego u istom razdoblju lani, a svakodnevno rade samo dvije do tri od ukupno pet kirurških sala", rekao je tajnik HUBOL-a Krešimir Luetić.

Predsjednik HUBOL-a Trpimir Goluža upozorava da je izdano gotovo 400 potvrda za odlazak na rad liječnika u inozemstvo, a šteta počinjena hrvatskom zdravstvu odlaskom samo 35 specijalista iz zemlje procjenjuje se na više od 100 milijuna kuna.

Najviše odlaze anesteziolozi, kirurzi, internisti i radiolozi, i to u Njemačku, Veliku Britaniju, Švedsku i Norvešku.

Na upit o povećanju plaća liječnicima u bolnicama, Goluža je potvrdio da su plaće za prosinac u većini slučajeva nešto veće. Međutim, kaže on, to je vjerojatno rezultat kaosa koji vlada u isplatama plaća preko COP-a (centralnog obračuna plaća).

"Plaće su nam kasnile četiri mjeseca zaredom, zadnja plaća u KBC-u Zagreb isplaćena je u dva dijela, a bila je nešto veća jer je vjerojatno nisu bili kadri izračunati", kazao je Goluža.

Vezano uz probleme u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, predsjednica KoHOM-a Ines Balint upozorila je na dugotrajna bolovanja zbog čekanja na pretrage, na što se troše milijuni kuna proračunskih sredstava.

Iako udruga već godinama nudi suradnju zdravstvenoj administraciji, nema sluha za njihov prijedlog racionalizacije uvođenjem posebnih uputnica s oznakom žurnosti koje bi omogućavale da tako upućeni pacijent ima prednost i skrati bolovanje.

Mario Malnar (KoHOM) upozorio je pak na neprovedivost posebnih dežurstava liječnika obiteljske medicine i pozvao kolege da se ne odazivaju na ta dežurstva.

"Odbijamo dežurati na takav način jer predviđena mjesta dežuranja nisu opremljena prema pravilima struke, na njima nemamo dostupnu ni osnovnu brzu dijagnostiku, liječnici koji dežuraju nisu osigurani od profesionalne odgovornosti, a HZZO im nije predvidio dodatne uputnice i recepte za takva dežurstva", istaknuo je Malnar za kojega je krajnje neprihvatljivo da se sva odgovornost i potrošnja uputnica i recepata za vrijeme takvog dežurstva pokušava prebaciti na liječnike.

U KoHOM-u upozoravaju i da su liječnici obiteljske medicine preopterećeni brojem pacijenata i administracijom. Predlažu što hitnije ukidanje sustava koncesija i vraćanje ugovorne privatne prakse.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BOLNICA, ZDRAVLJE, HUBOL