A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/cjepivo-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Na listu lijekova HZZO- a uvrštena cjepiva pod nezaštićenim imenom | Politika+
Hrvatska

LISTA : Na listu lijekova HZZO- a uvrštena cjepiva pod nezaštićenim imenom

Time se za osiguranike HZZO-a povećava dostupnost cjepiva i poboljšava zdravstvena skrb.

Piše: PolitikaPlus

Na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje donesena je odluka o uvrštavanju 25 oblika cjepiva pod nezaštićenim imenom u Osnovnu listu lijekova, prema Provedbenom programu obveznog cijepljenja i prema Programu imunizacije, seroprofilakse i kemoprofilakse za posebne skupine stanovništva i pojedince pod povećanim rizikom Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske.

 

Cjepiva su uvrštena u Osnovnu listu lijekova pod nezaštićenim imenom s obzirom na činjenicu da je Hrvatska ušla u Europsku uniju što otvara mogućnost distributerima i ponuditeljima iz zemalja članica Europske unije koji odgovaraju uvjetima natječaja da se jave na natječaje za nabavu cjepiva.

 

Isto tako, uvrštavanje cjepiva u Osnovnu listu lijekova pod nezaštićenim imenom omogućuje svim nositeljima odobrenja za stavljanje gotovog lijeka u promet da u postupku javne nabave budu u ravnopravnom položaju, čime se omogućava veći izbor cjepiva u natječaju.

 

Time se za osiguranike HZZO-a povećava dostupnost cjepiva i poboljšava zdravstvena skrb. U skladu sa sporazumom koji su u prosincu 2013. godine sklopili HZZO i Hrvatski zavod za javno zdravstveno (HZJZ) određeno je kako će nabavu, pohranu i distribuciju cjepiva ubuduće provoditi HZJZ, kako je i određeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. HZZO će i dalje osiguravati sredstva za nabavu cjepiva, no svi ostali poslovi vezani uz donošenje programa za cijepljenje, vrste i količine cjepiva, te uz nabavu i distribuciju cjepiva su u nadležnosti HZJZ-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HZZO, CIJEPIVO