Hrvatska

OSVRT: Vatikan: Štitimo prava djeteta, UN se ne smije miješati u moralni nauk!

Vatikan je priopćio da će izvješće Odbora biti detaljno i pažljivo proučeno, ali je i naglasio da se UN miješa u katolički moralni nauk.

Piše: PolitikaPlus
"Sveta Stolica prima na znanje izvješće" UN-ova odbora i pažljivo će ga proučiti", kaže se u priopćenju. Vatikan "potvrđuje svoju posvećenost obrani i zaštiti prava djeteta u skladu s načelima koja se promoviraju Konvencijom o zaštiti prava djeteta i vjerskim doktrinama katoličke doktrine".

Rimokatolička Crkva je posvećena obrani i zaštiti prava djece, objavio je u srijedu Vatikan u reakciji na oštro izvješće UN-ova odbora za zaštitu prava djeteta.

Vatikan je priopćio da će izvješće Odbora biti detaljno i pažljivo proučeno, ali je i naglasio da se UN miješa u katolički moralni nauk jer se u dokumentu kritiziraju i crkvena stajališta o homoseksualnosti, kontracepciji i pobačaju.

"Sveta Stolica prima na znanje izvješće" UN-ova odbora i pažljivo će ga proučiti", kaže se u priopćenju. Vatikan "potvrđuje svoju posvećenost obrani i zaštiti prava djeteta u skladu s načelima koja se promoviraju Konvencijom o zaštiti prava djeteta i vjerskim doktrinama katoličke doktrine".

Sveta Stolica međutim odbacuje pokušaj "uplitanja u nauk Crkve o dostojanstvu čovjeka i izražavanju vjerskih sloboda", u dijelu izvješća koji se kritički odnosi na crkvena stajališta o homoseksualnosti, kontracepciji i pobačaju.

Jedan je neimenovani vatikanski dužnosnik kazao Reutersu da je taj dio izvješća potpuno izvan onoga čime bi se Odbor trebao baviti i da je "vođen akutnom agendom političke korektnosti".

Iznenađujuće oštro izvješće UN-ova odbora objavljeno je nekoliko tjedana pošto je 18 njegovih članova u Ženevi 'rešetalo' predstavnike Svete Stolice.

Odbor za prava djeteta zatražio je od Vatikana da izruči pravdi sve pedofile unutar Crkve, kritizirajući ponašanje Svete Stolice u prošlosti.

"Zbog zavjeta šutnje nametnutog svećenicima pod prijetnjom ekskomunikacije, slučajevi seksualnog zlostavljanja djece gotovo da nikad nisu bili prijavljeni vlastima zemalja u kojima u se dogodili", naglašava se u izvješću.

Traži se da Vatikan "smjesta smjeni s dužnosti svaku osobu koju se sumnjiči za seksualno zlostavljanje te da preda njezin slučaj nadležnim sudskim vlastima zbog istrage i kaznenog gonjenja".

Odbor ističe "duboku zabrinutost zbog seksualnog zlostavljanja djece u Katoličkoj crkvi, sa svećenicima umiješanima u zlostavljanje više desetaka tisuća djece u svijetu".

"Odbor je duboko zabrinut što Sveta Stolica nije prepoznala širinu počinjenih zločina i nije poduzela potrebne mjere u svezi sa slučajevima seksualnog zlostavljanja djece te zaštitila tu djecu", piše u izvješću.

Osuđuju se i selidbe iz jedne u drugu župu u istoj ili drugoj zemlji kako bi se prikrili ti zločini i kako bi ih se sakrilo od sudskih vlasti. "Praksa seljenja počinitelja zlodjela omogućila je brojnim svećenicima da ostanu u kontaktu s djecom i nastave ih zlostavljati", tvrdi se u izvješću.

Vatikan je uspostavio vlastito povjerenstvo za borbu protiv zlostavljanja djece i UN-ov odbor poziva papu Franju, koji je nedavno zlostavljanje djece nazvao "sramotom Crkve", da se istraže svi slučajevi zlostavljanja, kao i "ponašanje katoličke hijerarhije u njihovu rješavanju".

Izvješće nije obvezujuće i ne postoje mehanizmi za njegovu provedbu.

Predsjednica Odbora za prava djeteta UN-a Kristen Sandberg izjavila je nakon predstavljanja izvješća da je Vatikan u ovim slučajevima prekršio Konvenciju o pravu djeteta.

Barbara Blaine iz mreže žrtava svećeničkog zlostavljanja (SNAP) kazala je da je izvještaj "poziv na buđenje".

"Za dobrobit djece, nadamo se da će ga svaki šef države na planeti pročitati i po njemu postupiti", rekla je Blaine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

djeca, un, vatikan, vjera