Sport

GOVOR: Ban Ki-moon protiv napada na homoseksualce na ZOI: To treba stati!

'Moramo se usprotiviti uhićenjima, zatvaranjima i diskriminatornim ograničenjima s kojima se suočavaju homoseksualne osobe.'

Piše: PolitikaPlus

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je svijet da se pobuni "protiv napada na lezbijke i homoseksualce", u govoru na sjednici Međunarodnog olimpijskog odbora, uoči otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

"Mnogo profesionalnih sportaša homoseksualaca i heteroseksualaca je protiv predrasuda. Svi moramo dignuti glas protiv napada na lezbijke, homoseksualce, biseksualce, transrodne osobe ili interseksualne osobe", kazao je Ban Ki-moon u raspravi na tu temu.

"Moramo se usprotiviti uhićenjima, zatvaranjima i diskriminatornim ograničenjima s kojima se suočavaju homoseksualne osobe", nastavio je glavni tajnik UN-a.

Zakon koji je u lipnju proglasio ruski predsjednik Vladimir Putin, kažnjavajući novčanim iznosom i zatvorom "promidžbu" homoseksualnosti pred maloljetnicima, izvazvao je žestoke kritike, posebice u zapadnim zemljama.

Na susretu s novinarima, glavni tajnik UN-a istaknuo je da cijeni sve napore Rusije oko uspješnosti olimpijskih igara. "Istodobno, mislio sam da će one biti mjesto gdje će svatko, bez obzira na spolnu orijentaciju, moći uživati u skladu, prijateljstvu i međusobnom poštivanju te se moći natjecati u duhu olimpijskog pokreta".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rusija, soči, un, ban ki moon, olimpijske igre