A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/prosvjed-tuzla-yt-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Vlasti Federacije BiH: Svi imaju pravo na prosvjed, ali apeliramo na prestanak nasilja | Politika+
Regija

NEZADOVOLJNI: Vlasti Federacije BiH: Svi imaju pravo na prosvjed, ali apeliramo na prestanak nasilja

'Pravo na nasilje i ugrožavanje sigurnosti nema nitko.'

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić izjavio je kako podupire pravo obespravljenih radnika da iskažu svoje nezadovoljstvo te istaknuo kako pritom ne smije biti nasilja niti uništavanja imovine kao ni tolerancije prema huliganima koji posežu za nasiljem.

"Svatko ima pravo na javno okupljanje i mirno izražavanje nezadovoljstva no nitko, bez obzira na opravdanost zahtjeva, nema pravo na nasilničko ponašanje, ugrožavanje sigurnosti i imovine građana", izjavio je Nikšić nakon izvanrednog sastanka s čelnicima policijskih agencija i predstavnicima vlasti županija u kojim su tijekom dana organizirana prosvjedna okupljanja.

Svatko ima pravo na javno okupljanje i mirno izražavanje nezadovoljstva no nitko, bez obzira na opravdanost zahtjeva, nema pravo na nasilničko ponašanje, ugrožavanje sigurnosti i imovine građana

Nikšić je najavio utvrđivanje odgovornosti za sve koji su se nasilnički ponašali tijekom prosvjeda ali i za eventualno prekoračenje ovlasti policije.

Dodao je i kako je zaključeno da se odmah poduzmu mjere kako bi se istražile "privatizacijske pljačke i kriminal" koje su dovele do propasti niza tvrtki i prouzročile nezadovoljstvo njihovih radnika što je i bio povod prosvjedima u Tuzli.

U tom gradu gdje je došlo do sukoba policije i prosvjednika, sudjelovalo je na tisuće ljudi a pričinjena je i velika materijalna šteta na zgradi županijske vlade.

Prema informacijama iz bolničkih izvora, liječničku pomoć nakon sukoba u Tuzli potražilo je tridesetak prosvjednika ali i više od stotinu policajaca od kojih je jedan dobio ozljede opasne po život.

Nikšić je kazao kako je stanje tog policajca ipak stabilno te kako se može očekivati njegov oporavak.

Ravnatelj Uprave policije MUP-a Federacije BiH Dragan Lukač ustvrdio je kako je policija koristila silu samo kada je to bilo nužno i zakonski opravdano.

"Policija je u Tuzli upotrijebila silu jer je i sama bila napadnuta", kazao je Lukač.

Pozvao je na razumno ponašanje kako bi se spriječilo ponavljanje sukoba i uništavanje imovine.

Za petak su najavljena nova okupljanja i prosvjedi u većim gradovima na području Federacije BiH a dvije nevladine organizacije pozvale su i građane Banja Luke da se pridruže.

Nakon procjene sigurnosnog stanja općinske vlasti u Tuzli odlučile su da u petak u tom gradu neće raditi škole i fakulteti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BiH, nermin nikšić, prosvjed