Regija

MVEP: Hrvatska poziva na prekid nasilja i dijalog u Bosni i Hercegovini

Sa zabrinutošću pratimo razvoj događaja u BiH i apeliramo na što hitnije zaustavljanje sukoba i nasilja, stoji u priopćenju MVEP-a.

Piše: PolitikaPlus

Hrvatska je pozvala u petak na što hitniji prekid nasilja u BiH gdje su se prosvjedi iz Tuzle zbog lošeg gospodarskog i socijalnog stanja proširili na druge gradove i prerasli u sukobe policije i nasilnih prosvjednika.

"Sa zabrinutošću pratimo razvoj događaja u BiH i apeliramo na što hitnije zaustavljanje sukoba i nasilja", stoji u priopćenju MVEP-a.

"Pozivamo sve strane da uspostave međusobnu komunikaciju jer je europska, stabilna i prosperitetna BiH u interesu svih njenih građana. BiH ima perspektivu članstva u EU i sukobe treba rješavati u tom duhu", dodaje se.

Stanje u Sarajevu i Tuzli smirilo se u petak navečer nakon nasilnih prosvjeda poslijepodne kada je pričinjena velika materijalna šteta i zapaljeno nekoliko zgrada, uključujući sjedište Predsjedništva BiH.

Interventna policija Federacije BiH angažirana je oko 18 sati kako bi pomogla u razbijanju prosvjeda u središtu Sarajeva te omogućila gasiteljima prilaz zapaljenim zgradama državnog predsjedništva i vlade Sarajevske županije.

Prosvjednici su se počeli razilaziti u Tuzli nakon što su ranije zapalili zgradu vlade Tuzlanske županije i zgradu općine koja je djelomice izgorjela.

U Mostaru gdje su prosvjedi eskalirali tijekom popodneva zapaljena je zgradu gradske uprave, vijećnice te sjedište HDZ-a BiH, a izgreda je bilo i u Bihaću gdje su prosvjednici kamenjem gađali zgradu županijske vlade.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prosvjed, bih, hrvatska