Komentari

TJEDNI VJETROKAZ: OSOBA TJEDNA Jasmina Jovev nanijela samo jedan od niza teških udaraca SDP-u

Ovaj tjedan naša vjetrulja pokazuje samo crveno.

Piše: Ivan Klarić

Jasmina Jovev prošle je nedjelje gostujući u emisiji Nedjeljom u 2 iznijela niz teških optužbi na račun sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel. Bivša predstojnica kabineta sisačko moslovačke županice i bivša novinarka poručila je kako je otkrila niz malverzacija, prikupila dokaze i predstavila ih nadležnim tijelima. Ustvrdila je da je o tome prije godinu dana obavijestila i jednog SDP-ovog ministra (neki mediji tvrde da je to ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina) te da je sve dokumente predala i nadležnim tijelima. No, kada je, očito, shvatila da se ništa ne miče s mrtve točke, odlučila se izaći sa svime u medije.

- U početku sve ide dobro, sve je novo, puni ste energije, želite raditi, ali vrlo brzo shvaćate da nešto ne valja. Već kao novinarka sam znala za određene afere, doduše sve su bile odbačene. A ono što me odmah zaintrigiralo i neugodno iznenadilo dva su važna događaja, dolaze nam računi koje nikako ne mogu pravdati, a županija ih plaća. Tražila sam odgovore, ali dobivam informacije da je riječ o računima koji su većinom napravljeni za privatne potrebe županice i njene stranke. Ipak, najozbiljnije je bilo kada se tražilo od mene da lažiram dokumentaciju, tu je stvar postala ozbiljna.

Jasmina Jovev, ma kakvi bili njeni interesi, odlučila se na javni istup nakon očitog ignoriranja nadležnih institucija. Istupajući u javnosti, kao i predajući sve dokumente koji, kako ona tvrdi, ozbiljno terete sisačko moslavačku županicu i sama je sebe dovela na rub kaznenog progona jer je, a što je i priznala, i ona sama bila dio nedopustivih radnji. No, skupila je hrabrosti i o svemu što je znala izvijestila cjelokupnu javnost.

"Zašto ste sudjelovali u tome kada ste svjesni da je to nezakonita radnja?", upitao je voditelj Aleksandar Stanković.

- Nađete se pred zidom, znate u što ste upleteni, možete dati otkaz i ostaviti obitelj bez egzistencije... Ili možete šutjeti i postati dio, ja smatram, kriminala. Jedina opcija mi je bila ta da dokažem što se događa i da ih prezentiram tijelima koja su za to zadužena.

Nedugo nakon emisije saznalo se da je Jovev sudjelovala u kampanji HDZ-ovog kandidata za sisačko-moslavačkog župana i tada su krenuli orkestrirani napadi na nju. Iako je voditelj emisije pogriješio ne spomenuvši tu informaciju, postavlja se pitanje da li je ta informacija važnija od svega što je Jovev rekla o Marini Lovrić Merzel ustvrdivši da za sve izgovoreno ima i pisane dokaze.

Uz nespomenutu činjenicu da je sudjelovala u kampanji HDZ-ovog kandidata za što je uredno isplaćena, Jasmini Jovev nakon toga se stavljalo bolovanje na koje je otišla u trenutku kada je, kako kaže, bila na udaru prijetnji otkazom. No, HZZO je brzo reagirao i poručio da je njeno bolovanje bilo medicinski opravdano.

Jasmina Jovev, ma kakvi bili njeni interesi, odlučila se na javni istup nakon očitog ignoriranja nadležnih institucija. Istupajući u javnosti, kao i predajući sve dokumente koji, kako ona tvrdi, ozbiljno terete sisačko moslavačku županicu i sama je sebe dovela na rub kaznenog progona jer je, a što je i priznala, i ona sama bila dio nedopustivih radnji. No, skupila je hrabrosti i o svemu što je znala izvijestila cjelokupnu javnost.

Nedugo nakon njenog istupa, pokrenulo se i Državno odvjetništvo. Po nalogu DORH-a i Ravnateljstva policije službenici kriminalističke policije ušli su proteklog tjedna u prostor zgrade Sisačko-moslavačke županije. Prema dostupnim informacijama, izuzeta je dokumentacija vezana upravo uz izjave Jasmine Jovev. A ubrzo nakon toga stigla je i vijest da je predistragu o navodnim financijskim malverzacijama sisačko-moslovačke županice Marine Lovrić Merzel preuzeo Uskok.

Glasnogovornik Uskoka Vuk Đuričić izjavio je da je Uskok preuzeo sve predmete vezane uz navodne malverzacije županice Lovrić Merzel. No, nije želio otkriti nikakve pojedinosti o predistrazi, odnosno o izvidima koje provodi policija po nalogu tužiteljstva.

Ne prejudicirajući bilo kakvu krivnju sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel, oko koje se stalno vrte priče o raznim nedopustivim radnjama, kao ni to govori li Jasmina Jovev istinu ili ne, njen medijski istup samo je još jednom dokazao da osobe poput nje, kolokvijalno nazvani "zviždači" ipak nisu naši heroji. Netom nakon svojih istupa, budu odmah pribijeni na križ ili ih se sustavno zapostavlja i baca u drugi plan te ignorira. A i cijela ova priča oko Lovrić Merzel, Jovev te sumnji u nedopustive radnje još su jednom dokazale kako je sustav u Hrvatskoj trom i isuviše lijen. DORH je naravno reagirao tek nakon medijskog istupa Jasmine Jovev. Svi dokumenti koje im je predala prije godinu dana u međuvremenu su skupljali prašinu u nekoj ladici...

.........

 

.........

 Zoran Milanović: Merzel ne odlazi, čekamo dokaze Ove optužbe nisu bagatelne, tu se više ne radi o vreći graha i 200 jaja. Radi se o optužbi, a o činjenicama ne znamo baš ništa, stvorena je jedna nervoza, pričekajmo, rekao je predsjednik SDP-a i Vlade Zoran Milanović novinarima navodnom kriminalu županice Marine Lovrić-Merzel. Osim Milanovića, uz nju je stao i cijeli SDP. Barem javno. Bez obzira na sve afere koje se spominju uz njeno ime.


Zoran Milanović: Šegon odlazi, ne čekamo dokaze I dok Lovrić Merzel brani, u slučaju Branka Šegona nije imao strpljenja. Preko televizije je poručio ministru financija Slavku Liniću da mu "taj gospodin više neće biti pomoćnik". Miriše li ovo i vama na dvostruke kriterije i različito podignutu ljestvicu?


Slavko Linić ostaje, ali status mu je uzdrman Nakon što mu je preko televizije poručio da mu Branko Šegon ne može biti pomoćnik, Slavko Linić je navodno prepustio premijeru da odluči i o njegovoj sudbini u Vladi. Linić je, kako vidimo, ostao na svojoj poziciji. No, pitanje je kako će sve to skupa razvijati i periodu pred nama.


Odlazi li Željko Sabo Veliki udarac vukovarskom gradonačelniku zadao je Vrhovni sud odlukom da će se snimka koju je načinila HDZ-ova vijećnica Marija Budimir priznati kao dokaz na sudu. Podsjetimo, na snimci se čuje kako joj Sabo nudi materijalne, statusne i novčane nagrade u zamjenu za podršku u gradskom vijeću.


Odlazi li Mladen Bajić ili je "čovjek za sva vremena" Glavni državni odvjetnik podnio je veliki poraz oslobađanjem bivšeg ministra Rončevića u aferi s kamionima za HV. No, Saboru je podnio izvješće o radu državnih odvjetništava u 2012., ističući da je DORH, unatoč preuzimanju novih poslova u prethodnom postupku, zadržao ažurnost i učinkovitost. Najavio je da će posebnu pažnju DORH usmjeriti alternativnom rješavanju sporova, koje smanjuje opterećenost sudova, ali i upozorio da za to treba kvalitetan kadar i ukloniti zapreke za kadrovsku popunu i sudova i državnih odvjetništava. No, jedan dio zastupnika prozvao ga je i poručio da je "više političar nego državni odvjetnik" te da "odrađuje političke poslove za sve vlade".


HNS kažnjava one koji su podržali Čačića HNS-ova Saborska zastupnica i zamjenica varaždinskog gradonačelnika Natalija Martinčević te bivši čelni čovjek HEP-a Zlatko Koračević odlukom predsjednice stranke Vesne Pusić suspendirani su na mjesec dana, zbog nanošenja štete stranci. Oboje su supendirani zbog kršenja Statuta, nanošenja štete stranci te postupanja suprotno odlukama viših tijela HNS-a. Očito je da Vesna Pusić na sve načine pokušava držati situaciju u stranci pod kontrolom. No, je li to do kraja demokratski?


Branko Grčić ne snalazi se sa softverom Niti jedan euro do sada alociran iz fondova Europske unije za Hrvatsku neće ostati neiskorišten, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, pozvavši ujedno oporbu da "ne zbunjuje javnost namjernim neistinama". A za sve je propuste optužio računalni sustav. Pa, ministre, što ste vi onda radili zadnje dvije godine? Jeli tortice iz vaše praznim proizvodima bogate kantine?


Milan Bandić ipak je prevario građanje i prekršio obećanje Iako je najavljivao da do poskupljenja vode neće doći, to će se ipak dogoditi. No, Bandić i za to ima opravdanje. Krivo je, kaže, Ministarstvo poljoprivrede. To se moglo i očekivati.


Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u dva je dana doživio dva ozbiljna udarca Naime, predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul poručio mu je da Ruža Tomašić ne može biti na listi HDZ-a na EU izborima. Istim tonom potom je reagirala i njemačka demokršćanska zastupnica Doris Pack, inače više nego sklona HDZ-u. Na ova ozbiljna upozorenja u HDZ-u su reagirali na način da ne daju Tomašić. No, s tom olakom odlukom ne slaže se Karamarkov zamjenik Drago Prgomet koji poručuje da HDZtreba  'ozbiljno shvatiti' poruku europučana oko Ruže Tomašić. Istovremeno, 8 stranaka formiralo je desni blok, a među njima je i Hrast kojeg se povezuje s Željkom Markić, s kojom je Karamarko ovih dana razgovarao o suradnji. Bit će zanimljivo u HDZ-u, svakako.

 

 

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mladen bajić, branko grčić, branko šegon, zoran milanović, jasmina jovev