Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Smjer cijena dionica vrlo je neizvjestan

Radi se, kažu analitičari, o korekciji cijena dionica nakon njihova snažnog pada prethodnih tjedana.

Piše: PolitikaPlus

Na Wall Streetu će se ovoga tjedna pokazati je li snažan rast cijena dionica u posljednja dva dana prošloga tjedna bio najava boljih dana, ili samo kratkotrajan uspon prije daljnje korekcije cijena na niže.

Dow Jones indeks ojačao je prošloga tjedna 0,6 posto, na 15.794 boda, dok je S&P 500 porastao 0,8 posto, na 1.797 bodova, a Nasdaq indeks 0,5 posto, na 4.125 bodova.

Prošlotjedni uspon indeksa zahvaljuje se skoku cijena dionica u četvrtak i petak za više od 2 posto, premda ni gospodarski podaci, ni kvartalni poslovni rezultati kompanija nisu bili uvjerljivi.

„Signali za kupnju mogli bi pogurnuti S&P 500 indeks iznad 20-dnevnog pomičnog prosjeka, no za nešto više od toga trebao bi nam preokret u trendu prodajnih signala“

Radi se, kažu analitičari, o korekciji cijena dionica nakon njihova snažnog pada prethodnih tjedana, kada je S&P 500 indeks izgubio oko 6 posto.

U nedostatku poticajnih vijesti, ulagači proučavaju tehničke analize, koje govore da su indeksi, nakon nedavnog pada, u području podcijenjenosti.

„Signali za kupnju mogli bi pogurnuti S&P 500 indeks iznad 20-dnevnog pomičnog prosjeka, no za nešto više od toga trebao bi nam preokret u trendu prodajnih signala“, kaže Larry McMillan, predsjednik tvrtke McMillan Analysis.

Trenutačno 20-dnevni pomični prosjek S&P 500 indeksa iznosi 1.804 boda, a ne uspije li se uvjerljivo probiti iznad te razine, očekuje se njegov pad. Bila bi to korekcija cijena dionica na niže, nakon snažnog, gotovo 30-postotnog rasta S&P-a u prošloj godini.

Korekcija cijena dionica definira se kao njihov pad od 10 posto u odnosu na prethodnu najvišu razinu, dok bi pad od 20 posto predstavljao ulazak u tzv. 'tržište medvjeda'.

Koji će se scenarij odvijati, ovisi o novim makroekonomskim pokazateljima. Posljednji su, posebice onaj od petka o znatno slabijem rastu broja zaposlenih nego što se očekivalo, najavili usporavanje rasta američkog gospodarstva.

Zbog toga se ovoga tjedna s nestrpljenjem očekuje izvješće o prometu u trgovini na malo. Nakon rasta za 0,2 posto u prosincu, analitičari očekuju stagnaciju maloprodaje u siječnju. Bolji podatak mogao bi potaknuti uspon cijena dionica, a slabiji njihov pad.

U fokusu ulagača bit će i izvješće predsjednice Feda Janet Yellen o monetarnoj politici i stanju u gospodarstvu. Bit će to njezin prvi nastup u Kongresu otkako je početkom veljače na čelnom mjestu središnje banke naslijedila Bena Bernankea.

Ulagači se nadaju da bi, ako se nastavi niz naznaka usporavanja rasta gospodarstva, Fed mogao usporiti tempo smanjenja poticajnih mjera, koje su dugo podržavale rasta cijena dionica.

Otkako je u prosincu prošle godine Fed počeo smanjivati programe kupnje obveznica za po 10 milijardi dolara mjesečno, zbog čega se smanjuje likvidnost na financijskim tržištima, Wall Street gubi podršku, pa su cijene dionica pod pritiskom.

Ovoga se tjedna nastavlja i sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata. Dosad su 343 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa izvijestile o rezultatima u posljednjem lanjskom tromjesečju, pri čemu ih je 67,9 posto nadmašilo procjene analitičara po pitanju dobiti, što je više od povijesnog prosjeka. No, procjene analitičara vrlo su niske, pa kompanijama nije veći problem nadmašiti ih.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

S&P 500, DOW JONES, WALL STREET, NASDAQ