Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Iznenađujuće dobri rezultati Podravke i danas je stavljaju u fokus ulagača

Nastavlja se besciljno trgovanje, očekuje se stagnacija Crobexa oko 1800 bodova.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Zagrebačkoj burzi i danas će u fokusu investitora biti financijska izvješća kompanija za prošlu godinu, no Crobexi bi i dalje mogli stagnirati, bez snage za znatniji uspon. Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, i danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,08 posto, na 1.806 bodova, a Crobex10 za 0,18 posto, na 1.004 boda. Redovni promet iznosio je 22,5 milijuna kuna, što je otprilike 13 milijuna više nego dan ranije i rezultat je pozicioniranja investitora pred objavu financijskih izvješća domaćih kompanija.

„Podravka je jučer objavila iznenađujuće dobre rezultate. I danas bi ta dionica mogla biti u fokusu investitora“

„Jučerašnje trgovanje bilo je pod utjecajem pozicioniranja investitora pred objavu financijskih izvješća kompanija. No, milijunski promet ostvaren je tek dionicama HT-a, Podravke, Leda i Petrokemije“, ističe Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

Najveći promet, 12,5 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a, a cijena joj je ojačala 0,84 posto, na 171,83 kune.

Znatan promet, 2,15 milijuna kuna, ostvaren je i dionicom Leda, čija je cijena ojačala 0,23 posto, na 8.770 kuna.

U fokusu investitora bila je jučer i dionica Podravke, Cijena joj je porasla 0,81 posto, na 275,2 kune, uz 2 milijuna kuna prometa. Ta kompanija jučer je izvijestila da je lani ostvarila neto dobit na razini grupe bez jednokratnih stavki od 200 milijuna kuna, što je rast od 78 posto u odnosu na 2012.

Na novinarski upit li Podravka zainteresirana za kupnju Leda, na jučerašnjoj konferenciji predsjednik Nadzornog odbora Dubravko Štimac izjavio je da je NO ovlastio i dao nalog Podravki da gleda potencijalne šanse i mogućnosti za preuzimanje kompanija u Hrvatskoj i regiji. O konkretnom slučaju nije želio dati odgovor.

„Podravka je jučer objavila iznenađujuće dobre rezultate. I danas bi ta dionica mogla biti u fokusu investitora“, smatra Rinkovec.

Najveća je gubitnica, pak, bila dionica Petrokemije, s padom cijene za više od 7 posto, na 130 kuna, uz 1,17 milijuna kuna prometa.

„Crobex bi i dalje mogli stagnirati oko 1.800 bodova. Mislim da će se nastaviti takvo 'besciljno trgovanje', u kojem se indeks kreće oko te psihološke razine, i tek kratkotrajno reagira na špekulacije ili poslovne vijesti, bez snage za znatniji uspon“, kaže Rinkovec.

Na inozemnim burzama, pak, vlada dobro raspoloženje. U utorak su na Wall Streetu cijene dionica snažno porasle jer je Zastupnički dom Kongresa podržao povećanje državnog zaduživanja i jer je predsjednica Feda Janet Yellen poručila da planovi središnje banke o smanjenju poticaja ostaju nepromijenjeni.

Dow Jones ojačao je 1,22 posto, dok je S&P 500 porastao 1,11, a Nasdaq indeks 1,03 posto.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, četvrti dan zaredom, među ostalim zahvaljujući i dobrim vanjskotrgovinskim podacima iz Kine. Kineski izvoz u siječnju je skočio 10,6 posto na godišnjoj razini, dok je uvoz porastao 10 posto, što je znatno bolje od očekivanja.

„Optimističnim izjavama o gospodarskoj situaciji u SAD-u i nastavku dosadašnjeg smjera monetarne politike, predsjednica Feda Janet Yellen oživjela je interes za rizična ulaganja. I jutros objavljeni kineski pokazatelji doprinijeli su dobrom raspoloženju investitora“, zaključuje Rinkovec.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka burza, podravka, roman rinkovec, ledo, dubravko šimac, petrokemija