Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze porasle četvrti dan zaredom, dolar ojačao

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, četvrti dan zaredom, zahvaljujući dobrim vanjskotrgovinskim podacima iz Kine i optimizmu predsjednice Feda Janet Yellen u vezi američkog gospodarstva.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,4 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je i jutros objavljeni podatak da je kineski izvoz u siječnju skočio 10,6 posto na godišnjoj razini, dok je uvoz porastao 10 posto.

U Šangaju stagniraju, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,8 posto.

Pozitivno je na azijska tržišta utjecao jučerašnji skok cijena dionica na Wall Streetu za više od 1 posto, nakon što je predsjednica Feda Janet Yellen poručila da planovi središnje banke o smanjenju poticaja ostaju nepromijenjeni.

Premda time tržišta dionica gube veliku podršku jer će se smanjiti priljev svježeg jeftinog novca, koji je poticao rast cijena, smanjenje programa kupnje obveznica znači također da čelnici Feda vjeruju da je gospodarstvo dovoljno snažno i da mu takvi monetarni poticaji nisu više potrebni.

„Ključno je što Fed nije smanjio svoje procjene o gospodarskim izgledima SAD-a, s obzirom na niz slabijih nego što se očekivalo podataka u posljednje vrijeme“, kaže John Peters, ekonomist u Commonwealth banci.

U prvom nastupu u Kongresu otkako je početkom veljače na čelnom mjestu središnje banke naslijedila Bena Bernankea, Yellen je istaknula i da se američko tržište rada još nije vratilo u normalno stanje, premda je posljednjih mjeseci stopa nezaposlenosti znatno pala.

To znači da će Fed još neko vrijeme održavati ključne kamatne stope na rekordno niskim razinama, što će pružati potporu tržištu dionica.

Azijske ulagače ohrabrio je i jutros objavljeni podatak da je kineski izvoz u siječnju skočio 10,6 posto na godišnjoj razini, dok je uvoz porastao 10 posto.

„Znatno bolji izvozni podaci nego što se očekivalo pokazuju da jača inozemna potražnja, dok snažan rast uvoza ukazuje na jačanje domaće potrošnje“, kaže Zhou Hao, ekonomist u banci ANZ.

Zahvaljujući poruci da će Fed nastaviti smanjivati poticaje kako je planirano, dolar je ponešto ojačao na valutnim tržištima.

Jutros se njegov tečaj kreće oko 102,55 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 102,30 jena.

Američka je valuta blago ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,3660 na 1,3635 dolara.

Euro je oslabio i u odnosu na japansku valutu, pa se njegov tečaj kreće oko 139,70 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 139,85 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

janet yellen, nikkei, msci, azijske burze