Hrvatska

TKO ĆE BITI: Oporba podijeljena oko špekulacija o Orsatu Miljeniću kao Bajićevom nasljedniku

Njegov izbor treba iz Sabora maknuti te bi ga trebalo birati neovisno tijelo.

Piše: PolitikaPlus

Saborska oporba danas je bila podijeljena oko špekulacija prema kojima bi ministar pravosuđa Orsat Miljenić mogao nasljediti glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, a HNS-ovac Milorad Batinić je kratko rekao kako HNS o tome nije raspravljao.

 

Laburist Dragutin Lesar mišljenja je kako bi glavnog državnog odvjetnika trebalo tražiti izvan sustava, među pravnim stručnjacima, a ne u odvjetništvu i izvršnoj vlasti.

"Vjerujem da Hrvatska ima dovoljan broj kvalitetnih pravnika koji bi mogli biti kandidati za mjesto glavnog državnog odvjetnika", izjavio je danas HDZ-ov zastupnik Davorin Mlakar.

 

Uvjeren je da su medijske špekulacije prema kojima je premijer Zoran Milanović ponudio ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću mjesto glavnog državnog odvjetnika tek probni baloni kako bi se destabiliziralo aktualnog glavnog državnog odvjetnika.

 

O tome ima li HDZ svog kandidata Mlakar kaže kako o toj temi neće govoriti do travnja do kada traje mandat aktualnog državnog odvjetnika.

 

Upitan zašto bi se željelo da upravo Miljenić naslijedi Bajića Mlakar je rekao kako se pokazao kao "jedan od ministara koji u potpunosti, čak i nekritički, provodi politiku vlade, pogotovo politiku koju diktira premijer Milanović".

 

"Sjetimo se slučaja Perković i pravosudne suradnje sa zemljama EU - to govori o njegovim kvalitetama i kvalifikacijama za to mjesto", poručio je Mlakar.

 

"Smatramo da nije dobro da netko tko je nositelj izvršne vlasti bude kandidat za glavnog državnog odvjetnika i to se apsolutno ne bi smjelo dogoditi", poručio je HDSSB-ovac Josip Salapić.

 

Miljenić, podsjeća Salapić, pripada kvoti većine - SDP s partnerima. "Glavni državni odvjetnik treba biti nezavisna osoba od politike i treba mu ograničiti mandat na najviše osam godina", mišljenja je Salapić.

 

Njegov izbor, ističe, treba iz Sabora maknuti te bi ga trebalo birati neovisno tijelo. "Imamo Državno odvjetničko vijeće koje to može raditi", kazao je.

 

Laburist Dragutin Lesar mišljenja je kako bi glavnog državnog odvjetnika trebalo tražiti izvan sustava, među pravnim stručnjacima, a ne u odvjetništvu i izvršnoj vlasti.

 

Upitan zašto Orsat Miljenić ne bi bio dobar Lesar uzvraća: "Nisam rekao da ne bi bio dobar, rekao sam da ne znam da li bi bio dobar."

 

Na pitanje bi li postavljanje ministra za glavnog državnog odvjetnika bilo loše političko kadroviranje Lesar je rekao kako to nužno ne mora biti loš potez.

 

"Ne mora biti to loš potez, bitno je dobiti odgovor na pitanje jesu li točne informacije da se iz inozemnih krugova na izvršnu vlast vrši veliki pritisak da se Bajiću da još jedan mandat", ustvrdio je Lesar.

 

Milorad Batinić (HNS) nije želio komentirati Miljenića kao potencijalnog Bajićevog nasljednika.

 

"To sam pročitao u medijima no mi u HNS-u nismo raspravljali o tome, to nije tema koja je aktualna da bi došla od koalicijskog partnera da bi mogli raspravljati o tome", rekao je.

 

Na pitanje hoće li se u Saboru sutra konačno glasovati o izvješću o radu DORH-a za 2012. Batinić je poručio da takva saznanja nema. "Mislim da ih ne bih trebao imati, predsjednik Sabora će nas izvjestiti kada ćemo glasati", rekao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dorh, mladen bajić