Zagreb

BONITET: S&P potvrdio rejting Grada Zagreba 'BB', uz stabilne izglede

''Glavni grad Hrvatske, nastavlja bilježiti snažnu proračunsku izvedbu, ali uz slabu likvidnost.''

Piše: PolitikaPlus

Agencija Standard & Poor's potvrdila je danas rejting Grada Zagreba za dugoročno zaduživanje 'BB', uz stabilne izglede, izdvajajući snažnu proračunsku izvedbu ali i slabu likvidnost.

Grad Zagreb, glavni grad Hrvatske, nastavlja bilježiti snažnu proračunsku izvedbu, ali uz slabu likvidnost, navode u agenciji.


Konstatiraju da je grad krajem prošle godine povećao izravni dug na razinu koja odgovara oko 35 posto njegovih operativnih prihoda kako bi pružio financijsku potporu Zagrebačkom holdingu. Takva je razina zaduženosti po njihovoj ocjeni umjerena.

U srednjoročnoj perspektivi zaduženje bi moglo pomoći smanjiti dužničke obveze grada ali sada povećava pritisak na likvidnost i smanjuje proračunsku fleksibilnost, ističu u agenciji.

Napominju također da dugoročni rejting grada prvenstveno odražava rejting Hrvatske i ograničen je na razinu koja odgovara dugoročnom kreditnom rejtingu zemlje.

Kao pozitivne faktore za rejting izdvajaju činjenicu da je Zagreb upravno, financijsko i komercijalno središte Hrvatske, što mu je "omogućilo da nagomila umjereno visoku razinu bogatstva i podržava njegovu snažnu proračunsku izvedbu i nisku razinu izravnog duga".

Stabilna prognoza odražava onu Hrvatske, ističe se u priopćenju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Standard & Poor's, S&P, BONITET, KREDITNI REJTING, ZAGREB