Hrvatska

BEZ KRITIKE: Prihvaćeno Bajićevo izvješće! Josipović: O njegovu mandatu odlučuje Sabor

U ponovljenom glasanju ZA je bilo 80 zastupnika, suzdržano 25, a protiv Holy.

FOTO: Mladen Bajić
Piše: p/h

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas da o mogućem novom mandatu sadašnjega glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića odlučuje ona institicija koja ga bira, a to je Hrvatski sabor, te ocijenio kako je u dosadašnjem Bajićevom mandatu bilo i uspjeha i neuspjeha.

Ponovljenim glasovanjem i većinom zastupničkih ruku, Hrvatski sabor danas je prihvatio Izvješće o radu Državnog odvjetništva RH za 2012. godinu.


Nakon što su službeni saborski brojači pokazali da je za Izvješće glasovao 81 zastunik, a 25 ih se suzdržalo, predsjedavajući Nenad Stazić rekao je da to nije dobro, jer nisu registrirali da je Mirela Holy (nezavisna) glasovala protiv, pa je zatražio ponavljanje glasovanja.

U drugom 'pokušaju' za Izvješće se izjasnilo 80 zastupnika, suzdržalo ih se 25, a protiv je bila zastupnica Holy.

JOSIPOVIĆ: "Zaslužuje li Mladen Bajić zaslužuje još jedan mandat morat će reći onaj tko ga bira, a to je Sabor. U prošlih 12 godina rada Bajića bilo je i uspjeha i neuspjeha, no činjenica je da su otvoreni vrlo važni predmeti koji su umnogome opredijelili odnos Europske unije prema Hrvatskoj, posebice kada je riječ o korupciji i organiziranom kriminalu"

HDZ je ostao bez odgovora što se promjenilo od prošlog petka kada Sabor, suprotno očekivanjima, nije glasovao o DORH-ovu Izvješću.

Gordan Jandroković (HDZ) podsjetio je da se prošli petak nije glasovalo, uz objašnjenje predsjednika Sabora Josipa Leke da nije bilo uvjeta.

Što se promijenilo od prošlog petka, objasnite nam o čemu se radi jer javnost je vrlo zainteresirana, obratio se Jandroković Staziću, tumačeći kako bi bilo dobro da ljudi znaju političke razloge.

"Mislim da je javnost zainteresirana hoćemo li izvješće prihvatiti DORH-ovo izvješće ili ne", uzvratio mu je Stazić i konstatirao da je rasprava zaključena.

Na Jandrokovićevu najavu da će HDZ zbog takvog načina rada biti suzdržan o izvješću, Stazić je kratko poručio "to je vaše pravo".

"Zaslužuje li Mladen Bajić zaslužuje još jedan mandat morat će reći onaj tko ga bira, a to je Sabor. U prošlih 12 godina rada Bajića bilo je i uspjeha i neuspjeha, no činjenica je da su otvoreni vrlo važni predmeti koji su umnogome opredijelili odnos Europske unije prema Hrvatskoj, posebice kada je riječ o korupciji i organiziranom kriminalu", rekao je novinarima Josipović koji je u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) sudjelovao na proslavi 10. obljetnice Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) i 140 godina stručno-savjetodavnog rada u Hrvatskoj u odgoju i obrazovanju.

Na pitanje o rebalansu proračuna, odnosno misli li da je štednja dobar put za gospodarstvo predsjednik je odgovorio riječima "da novca u proračunu naprosto nema".

"Moramo se prilagoditi situaciji kako bismo financije organizirali na bolji način za dobrobit svih, pa i službi koje žive od proračuna", izjavio je.

Kad je riječ o najavama mogućega smanjenju plaća učitelja i nastavnika, Josipović je istaknuo da je učiteljsko zanimanje zahtjevna profesija te kako se nada do se učiteljima neće smanjiti plaće.

"Ako dođe do smanjenja plaća učiteljima, doći će do smanjenja plaća svima nama”, izjavio je.

Predsjednik je opovrgnuo bilo kakvu umiješanost u aferu oko novca koji je bio prikupljen za liječenje pokojne Nore Šitum, rekavši kako ne zna detalje toga spora. Kao jedinu moguću poveznicu između njegova Ureda i te afere spomenuo je činjenicu da je član predsjednikova Vijeća sa socijalnu pravdu odvjetnik jedne od strana. “No, taj gospodin ima i mnoge druge klijente”, dodao je.

Novinare je zanimalo i je li za boravka na svečanosti otvaranja Zimskih olimpijskih igara u ruskome Sočiju, razgovarao s nekim ruskim dužnosnikom o prodaji dionica INA-e u vlasništvu mađarskoga MOL-a, što je Josipović opovrgnuo s kratkim - ne.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mirela holy, ivo josipović, mladen bajić