Hrvatska

VIDEO: Što se promijenilo od petka? Sabor prihvatio Bajićevo izvješće, protiv jedino Holy!

HDZ suzdržan, jer su vladajući odbili objasniti zašto je glasanje bilo odgođen.

Piše: Ilijana Grgić

Sa 80 glasova za, 25 suzdržanih te jednim glasom protiv izvještaj o radu DORH-a u 2012. Dobio je zeleno svijetlo. Podsjetimo da prije sedam dana o istom izvješću, iako je to bilo planirano  nije se glasovalo.  Zanimljivo je da su laburisti, koji su žestoko kritizirali  Mladena Bajića, čak su imali i presicu na temu Bajića i njegovih odnosa sa Milanovićem, na glasovanju se  nisu pojavili.  Navodno su bili na sastanku na kojem je tema bila europski izbori.

 

HDZ-eov  Gordan Jadroković pojasnio je  da je HDZ bio suzdržan jer se cijela procedura glasovanja  odvila na potpuno netransparentan i nedemokratski način.

 

- Zadnji put je došlo do odgode jer se nisu stekli poslovnički uvjeti. Danas smo zatražili objašnjenje koji su se to poslovnički uvjeti promijenili, što se to promijenilo u ovih sedam dana da je došlo do glasovanja. Nismo dobili odgovor, kao ni zadnji put. Na arogantan način, ustvari s prijezirom prema zastupnicima i javnosti, govori nam se da tu ne treba nikakvo objašnjenje, da je to jednostavno volja vladajuće većine. Javnost ne zna, saborski zastupnici ne znaju zbog čega zadnjih sedam dana nije bilo glasovanja i što se promijenilo', rekao je Jandroković, koji nije želio govoriti o eventualnom Bajićevom nasljedniku.- Sasvim je moguće da se radi o pritisku na državnog odvjetnika. Jučer se kalkuliralo i s time da je mjesto državnog odvjetnika ponuđeno sadašnjem ministru pravosuđa, što bi bio potpuno nedemokratski povratak 40 godina unatrag kad su u pitanju demokratski standardi. Radi se o nečemu što očito nije transparentno i demokratski. Radi se o važnom pitanju za funkcioniranje pravne države, tako da je ovo što rade SDP i vladajuća većina ozbiljan udarac demokraciji Hrvatske, rekao je Jandroković.


- Ja sam to rekla i u raspravi, smatram da sama uloga DORH-a treba biti takva da u potpunosti bude neovisna o politici. Smatram da Državno odvjetništvo nije neovisno o politici, ni u prošlom mandatu, a na žalost ni u ovom mandatu, rekla je
jedina protiv  ORaH-ova Mirela Holy, koja je dodala  da neće podržati ni novi mandat Mladena Bajića, ukoliko bude predložen kao kandidat, te je rekla da bi se  državnom odvjetniku trebao ograničiti broj mandata.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dorh, mladen bajić, gordan jandroković, sabor