A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/enrico-letta-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Nakon samo 10 mjeseci pala talijanska vlada: Enrico Letta podnio ostavku | Politika+
Svijet

ITALIJA: Nakon samo 10 mjeseci pala talijanska vlada: Enrico Letta podnio ostavku

''Hvala svima koji su mi pomogli, svakog dana kao da je zadnji.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Nakon samo deset mjeseci na čelu Italije, Enrico Letta u petak je podnio ostavku i prepustio vrlo vjerojatno mjesto suparniku Matteu Renziju, u jednom od scenskih obrata kojima obiluje talijanska politika.

Paradoksalno, Letta odlazi s dobrom viješću za gospodarstvo: toliko očekivan izlazak iz recesije nakon dvije godine neprekidnog pada BDP-a, s malim porastom od 0,1 posto u zadnjem tromjesečju.

Letta je došao u predsjedništvo republike kako bi službeno podnio ostavku Giorgiu Napolitanu.

"Hvala svima koji su mi pomogli, svakog dana kao da je zadnji", napisao je premijer na Twitteru neposredno prije ulaska.

Taj je lijevi demokršćanin proveo tek 293 dana na čelu dosad neviđene koalicije ljevice i desnice, uvedene nakon parlamentarnih izbora u nedostatku jasne parlamentarne većine.

Paradoksalno, Letta odlazi s dobrom viješću za gospodarstvo: toliko očekivan izlazak iz recesije nakon dvije godine neprekidnog pada BDP-a, s malim porastom od 0,1 posto u zadnjem tromjesečju.

Iako se službeno nije kandidirao, njegov vjerojatni nasljednik firentinski je gradonačelnik Matteo Renzi, šef Demokratske stranke lijevog centra.

Renzi koji je u petak u sjedištu gradske vijećnice u Firenzi predsjedao, povodom Valentinova, svečanosti za parove koji slave 50. obljetnicu braka, zamolio ih je da mu požele sreću. "Uvijek nam treba, posebno u ovom trenutku", kazao je on.

S 39 godina Renzi bi mogao postati najmlađi šef neke europske vlade.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

matteo renzi, italija, enrico letta