A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/matteo-renzi-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Matteo Renzi još nije predsjednik talijanske vlade, a već ima problema | Politika+
Svijet

NESUGLASICE: Matteo Renzi još nije predsjednik talijanske vlade, a već ima problema

'Prve prepreke za Renzija, teški pregovori s Alfanom.'

Piše: PolitikaPlus

Čelnik Demokratske stranke (PD) Matteo Renzi, najizgledniji budući predsjednik talijanske vlade, već se susreće s problemima vezanim uz svoj program i sastav nove vladajuće ekipe, upozorava talijanski tisak.

"Prve prepreke za Renzija, teški pregovori s Alfanom", zamjenikom premijera na odlasku i čelnikom Novog desnog centra (NCD) koji je u subotu podnio svoje uvjete za ulazak u novu vladu i čija je potpora odlučujuća, piše Corriere della Sera.

Mladi, 39-godišnji čelnik PD-a i gradonačelnik Firenze, za kojeg nitko ne sumnja da će biti mandatar nove talijanske vlade, na premijerski će položaj doći ne izbornom pobjedom već političkim kockanjem, provevši stranački puč i primoravši svog kolegu Enrica Lettu da napusti položaj

"Tim i saveznici, ključni za Renzija", naslov je teksta u La Stampi, dok Eugenio Scalfari, osnivač dnevnika ljevice La Republica u svom uvodniku piše da se "Matteo zavodnik mora uhvatitii u koštac s realnošću".

"Joj, joj, joj Renzi, stvar se komplicira", ironičan je na naslovnici dnevni list Il Fatto.

Mladi, 39-godišnji čelnik PD-a i gradonačelnik Firenze, za kojeg nitko ne sumnja da će biti mandatar nove talijanske vlade, na premijerski će položaj doći ne izbornom pobjedom već, kako pišu neki analitičari, političkim kockanjem, provevši stranački puč i primoravši svog kolegu Enrica Lettu da napusti položaj.

O Renziju, piše Guardian, mnogo govori i njegov nadimak, "Il Rottamatore" (onaj koji skuplja stari otpad i rješava ga se i tako uvodi red). Kako piše taj list, Renzija odlikuje predanost reformama te često poziva da se očiste redovi talijanskog političkog establišmenta.

Iako Napolitano nije objavio kada će proglasiti mandatara, talijanski mediji pišu da će se to dogoditi u nedjelju ili najkasnije u ponedjeljak. Napolitano je konzultacije počeo u petak popodne sastancima s čelnicima obaju domova talijanskog parlamenta i zatim razgovarao sa svim čelnicima parlamentarnih stranaka.

Renzi, čija stranka ima relativnu većinu u parlamentu, postat će najmlađi talijanski premijer u njezinoj povijesti, dva mjeseca mlađi od Benita Mussolinija kada je preuzeo vlast 1922. Kandidatom za premijera postao je stranačkim pučem kojim je Enrica Lettu, predsjednika talijanske vlade zadnjih deset mjeseci, prisilio na ostavku.

Renzi će tako postati treći u nizu talijanski premijer koji nije na vlast došao izbornom pobjedom (nakon Lette i tehnokrata Marija Montija), a obećava stabilnu vladu do 2018. i brze gospodarske reforme.

No, prije nego što preuzme 65. talijansku vladu nakon Drugog svjetskog rata, taj će Firentinac morati proći institucionalne rituale i tradicionalna politička "natezanja" s budućim koalicijskim partnerima, što će vjerojatno potrajati nekoliko dana, piše Reuters.

Čelnik NCD-a Angelino Alfano kazao je da je njegova stranka sprema ući u novu vladu, ali će za to tražiti čvrsta jamstva u poreznoj i politici zapošljavanja. NCD je objavio da želi koalicijski sporazum "njemačkog tipa". Dva uvjeta koja Alfano postavlja jesu da se "os te abnormalne desno-lijeve koalicije ne pomiče u lijevo" te da se "Stvari moraju raditi na veliko" kako bi se izašlo iz krize, ciljajući pritom "srednju klasu".

Pokret Pet zvijezda i stranka Sjeverna liga obje ostaju oporbi i obje su napustile konzultacije s Napolitanom, ocjenjujući ih ispraznim ritualom čiji je ishod odlučen unaprijed. "Ako oni misle da je to demokracija, mi se ne slažemo", kazao šef zastupničkog kluba Pet zvijezda u Senatu Vito Crimi.

Renzi će biti najmlađi predsjednik vlade u Europi a dosad nikad nije bio ni biran u parlament.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

enrico letta, Matteo Renzi, italija