A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/europarlament-strasbourg-103.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Pomoćnik Vesne Pusić: Hrvatska je u ovom slučaju dvostruko diskriminirana! | Politika+
Hrvatska

ŠVICARSKA: Pomoćnik Vesne Pusić: Hrvatska je u ovom slučaju dvostruko diskriminirana!

'Ne smije biti nikakve diskriminacije između država članica.'

Piše: PolitikaPlus

Hrvatska se nalazi u dvostruko diskriminiranom položaju, nakon referenduma u Švicarskoj i odluke da ta zemlja neće u sadašnjem obliku potpisati sporazum kojim se otvara pristup njezinu tržištu rada državljanima RH, rekao je u nedjelju pomoćnik hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić.

"Zato što se državljanima Hrvatske ograničavaju prava kretanja u odnosu na Švicarsku, a mi smo i u diskriminacijskom položaju u odnosu na druge države članice, utoliko je diskriminacija RH u ovom trenutku dvostruka", naglasio je.

Zato što se državljanima Hrvatske ograničavaju prava kretanja u odnosu na Švicarsku, a mi smo i u diskriminacijskom položaju u odnosu na druge države članice, utoliko je diskriminacija RH u ovom trenutku dvostruka

Hrvatska smatra, rekao je, da ne smije biti diskriminacije prema državama članicama EU-a kada se radi o pristupu švicarskom tržištu rada te da je sloboda kretanja radnika jedna od temeljne četiri slobode, a možda i najvažnija.

"Stav je Hrvatske, što je rekla i ministrica Vesna Pusić, da ne smije biti nikakve diskriminacije između država članica, a isto tako da je sloboda kretanja radnika jedna od temeljne četiri slobode u EU, i u odnosima sa Švicarskom, možda i najvažnija sloboda jer osim ekonomske dimenzije ima i vrlo snažnu simboličnu dimenziju", rekao je Marušić.

Švicarska je objavila da neće potpisati u sadašnjem obliku sporazum kojim se otvara pristup njezinu tržištu rada državljanima Hrvatske, nakon što su se prije tjedan dana njezini građani na referendumu tijesnom većinom izjasnili za ograničavanje imigracija. Takve sporazume Švicarska ima s ostalim članicama EU-a.

"Točno je da su glasači u Švicarskoj Konfederaciji 9. veljače na referendumu donijeli odluku da se za sve građane koji nisu švicarski državljani uvedu kvote", rekao je Marušić, dodajući da je ta odluka došla u vrlo nezgodno vrijeme jer temeljem ovog referenduma Švicarska neće biti u mogućnosti potpisati protokol koji se odnosi na Hrvatsku.

Bern i Bruxelles 15. su srpnja 2013., 15 dana nakon ulaska Hrvatske u EU, parafirali dodatni protokol Sporazumu o slobodi kretanja osoba (AFMP) kojim se regulira prijelazno razdoblje od 10 godina tijekom kojih se broj dozvola za Hrvate sustavno povećava, da bi nakon isteka tog razdoblja državljani Hrvatske imali punu slobodu kretanja na području Švicarske, kao i ostali građani zemalja EU. Upravo su ovih dana dvije strane trebale krenuti u postupak potpisivanja tog protokola, ali je ishod referenduma sve promijenio.

Stav je Hrvatske, što je rekla i ministrica Vesna Pusić, da ne smije biti nikakve diskriminacije između država članica, a isto tako da je sloboda kretanja radnika jedna od temeljne četiri slobode u EU

Marušić je dodao da je ministrica Pusić razgovarala sa švicarskom ministricom pravosuđa Simonettom Sommaruga koja joj je izrazila uvjerenje da će Švicarska strana učiniti sve da se u što kraćem roku poduzmu mjere koje će hrvatskim građanima omogućiti potpuno ista prava kao i drugim državama članicama.

"To će biti ostvarivo. Švicarska konferencija ima međunarodne obveze .. i mi smo uvjereni da će to biti učinjeno u vrlo kratkom roku", naglasio je Marušić.

Europska komisija odlučila je suspendirati pregovore o sudjelovanju Švicarske u europskom istraživačkom programu Horizon 2020 i u programu razmjene studenata Erasmus nakon što je Bern odlučio ne potpisati Protokol na Sporazum o slobodi kretanja osoba, kojim bi se taj sporazum proširio i na Hrvatsku, kao novu članicu EU-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europska unija, hrvatska, diskriminacija, referendum, švicarska