Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze: Jutros su najviše porasle cijene dionica u Kini

Nema nikakvih naznaka da je kineska središnja banka nastavila povlačiti likvidnost s međubankarskog tržišta novca.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim se burzama jutros trguje suzdržano jer nema vijesti koje bi potaknule daljnji značajniji rast cijena dionica, dok je zbog slabih američkih gospodarskih podataka tečaj eura prema dolaru dosegnuo najvišu razinu u sedam tjedana.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,6 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji skliznule 0,2 posto.

Burzovni indeksi u Australiji, Hong Kongu, Singapuru i Šangaju ojačali su, pak, između 0,2 i 0,9 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Pad tokijskog Nikkei indeksa posljedica je dobitonosne prodaje nakon što su jučer cijene dionica skočile više od 3 posto, potaknute odlukom japanske središnje banke o produljenju programa namijenjenih poticanju kreditiranja i gospodarstva, što znači da nastavlja voditi vrlo labavu monetarnu politiku.

Jutros su, pak, najviše porasle cijene dionica u Kini jer nema nikakvih naznaka da je kineska središnja banka nastavila povlačiti likvidnost s međubankarskog tržišta novca.

Kineske monetarne vlasti nastoje postupno povećati cijenu novca kako bi održale rast kreditiranja, ali suzbile visokorizičnu aktivnost tzv. 'bankarstva u sjeni'. Zbog toga u posljednje vrijeme na tržište novca ne plasiraju toliko svježih sredstava kao prije.

Azijskim ulagačima poticaj nije stigao ni s Wall Streeta, gdje su jučer indeksi stagnirali, dok se istodobno nastavio niz slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih podataka.

Premda ulagači i dalje te slabe podatke pripisuju lošim vremenskim prilikama, ipak je sve više špekulacija da bi Fed zbog usporavanja rasta američkog gospodarstva mogao usporiti ritam smanjenje poticajnih monetarnih mjera tijekom godine.

Zbog toga je na valutnim tržištima dolar pod pritiskom. Tečaj eura porastao je s jučerašnjih 1,3710 na 1,3773 dolara, najvišu razinu u sedam tjedana.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara skliznula je na 102,20 jena, dok je jučer u ovo doba iznosila 102,70 jena.

Tečaj eura prema 'japancu' stabilno se, pak, kreće u jučerašnjem rasponu od 140,50 do 141 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NIKKEI, AZIJSKE BURZE, KINA, MSCI