Hrvatska

KOMENTAR: Žarko Puhovski: Milanović i ministri nemaju osjećaj za ono što se oko njih događa

'Nabava skupocjenih automobila je treća liga grešaka aktualne Vlade.'

Piše: Ivan Klarić

Vijest kako Vlada nabavlja 1500 automobila u vrijednosti od preko 270 milijuna kuna u trenutku je postala prvorazredni politički skandal. Ulje na vatru dolio je svojim komentarom o "kočijama" ministar Željko Jovanović.

 

Iako je premijer osobno na dvjema konferencijama za novinare pokušao smirivati situaciju, to mu očito nije pošlo za rukom. Skupocjene limuzine postale su tema o kojoj bruji cijela zemlja. Kritika na tu odluku vladajućih ne manjka. A onima koji taj potez smatraju štetnim, nepotrebnim i lošim, pridružio se i predsjednik Ivo Josipović.

 

Gostujući u HTV-ovom Dnevniku plus u povodu četvrte godišnjice njegove predsjedničke inauguracije, predsjednik Josipović je na upit kako ocjenjuje taj Vladin potez odgovorio da ga prije svega smatra nepromišljenim.

 

- Prije svega kao nepromišljen i potez koji nije u skladu s trenutkom u kojem živimo danas. Štednja, posebice na ovim statusnim simbolima i na onim potrebama koje možemo riješiti jeftinije, mora biti uvijek prisutna, poručio je Josipović.

 

PUHOVSKI: Vlada ne razumije ni svoje male greške, a ovo što se dogodilo oko nabave automobila je treća liga grešaka. Zoran Milanović ne shvaća što se događa, u Vladi ne shvaćaju gdje je problem - da se radi o poprilično velikom iznosu, da postoji nevjerojatno veliki broj onih koji imaju pravo koristiti te automobile. Isto tako, demagogija je tvrditi da bi se visoki državni dužnosnici trebali voziti u tramvaju, no činjenica je da je, ponavljam, veliki broj onih koji te automobile koriste.

 Dodatan problem u cijeloj priči je informacija da je Vlada prilikom odabira dobavljača motornih vozila, navodno, oštetila proračun za 33,5 milijuna kuna "jer su izabrali skuplju opciju". No, u Banskim dvorima to odlučno demantiraju. Te informacije nazvali su netočnima i neprovjerenima.

 

- To što je neka opcija najjeftinija ne znači i da zadovoljava sve propisane kriterije, poručuju iz Vlade. S druge strane, iz tvrtke ALD Automotive potvrdili su danas da su u postupku javne nabave motornih vozila dali ponudu od 5,35 milijuna eura neto, odnosno 6,68 milijuna eura s PDV-om, ocjenjujući da nisu smjeli biti isključeni iz nadmetanja za nabavku službenih vozila.

 

- Tako učinjena ponuda jest u smislu Zakona o javno nabavi isključena iz nadmetanja, iako po stavu društva ALD Automotive d.o.o. nije smjela biti. Svi ostali detalji ostaju za sudski postupak, navode iz te tvrtke.

 

Iz Vlade su danas priopćili da su u nekim medijima objavljeni netočni i neprovjereni podaci o postupku objedinjene javne nabave motornih vozila, u kojem nije prihvaćena ponuda ALD Automotiva koja je bila jeftinija za 33 milijuna kuna. Podsjećaju da je odabrana ponuda Porsche leasinga, a da je ponuda ALD Automotive isključena jer nije dostavio valjanu izjavu o nekažnjavanju, sukladno Zakonu o javnoj nabavi.

 

Iz ALD Automotive tvrde, pak, da "u natječaju nije problem izjave kod društva ALD Automotive ili drugih formalnosti dotaknutih u Vladinom priopćenju, već činjenica da javnopravno tijelo RH u situaciji kada ga javnost proziva zašto uopće nadmetanje, ono svojim priopćenjem pažnju usmjerava na leasing društva koja su valjda svojim formalnim propustima stvorila situaciju uzimanja najskupljih automobila".

 

- Takva medijska zamjena teza i atak na reputaciju društva ALD Automotive d.o.o. nije prihvatljiv, napominju iz društva.

 

Dodaju da su se javno oglasili potaknuti nizom upita iz medija, a osobito priopćenjem iz Vlade RH, želeći informirati javnost o tezama koje se provlače kroz medijske istupe u opravdavanju odluke o provođenju spornog javnog nadmetanja.

 

- Vlada RH javno prejudicira ispravnost pravnih stajališta, naravno, na način koji opravdava poziciju njenog javnopravnog tijela (Državnog ureda za središnju javnu nabavu i Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave) unatoč činjenici da je putem tih istih javnopravnih tijela - konkretno Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave - neizravno strankom u upravnom sporu pred nadležnim upravnim sudom u Zagrebu, i to upravo sa društvom ALD Automotive d.o.o., stoji u priopćenju.

 

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je cijela priča o nabavi automobila trećerazredni problem.

 

- No, Vlada ne razumije ni svoje male greške, a ovo što se dogodilo oko nabave automobila je treća liga grešaka. Zoran Milanović ne shvaća što se događa, u Vladi ne shvaćaju gdje je problem - da se radi o poprilično velikom iznosu, da postoji nevjerojatno veliki broj onih koji imaju pravo koristiti te automobile. Isto tako, demagogija je tvrditi da bi se visoki državni dužnosnici trebali voziti u tramvaju, no činjenica je da je, ponavljam, veliki broj onih koji te automobile koriste, kaže Puhovski i zaključuje.

 

- I ova priča oko nabave automobila dokazuje da Vlada nema osjećaja za ono što se oko njih događa, na kraju će naš sugovornik.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

žarko puhovski, ivo josipović, zoran milanović, audi, automobili, automobil, vlada