Hrvatska

SVJEDOČENJE: Marko Simoneti: Kako je prodaju Mercatora Agrokoru 2011. spriječila politika

''Pritisci su bili vrlo očiti, od ministra poljoprivrede, a i drugih ministara koji su se javno izjašnjavali protiv prodaje.''

Piše: PolitikaPlus

Nekadašnji predsjednik nadzornog odbora Nove Lubljanske banke (NLB) Marko Simoneti priznao je u četvrtak velike političke otpore prodaji trgovačkog lanca Mercator pri pokušaju njegove prodaje 2011. godine.

"Pritisci su bili vrlo očiti, od ministra poljoprivrede, a i drugih ministara koji su se javno izjašnjavali protiv prodaje. Nitko nije skrivao mišljenje što bi NLB trebala činiti u vrlo konkretnim transakcijama", rekao je Simoneti pred posebnim parlamentarnim povjerenstvom koje istražuje utjecaj politike na poslovanje slovenskih banaka u proteklim godinama kada je u bankama došlo do velikih gubitaka i loših kredita. On je dodao da se politika često suprotstavljala "prihvaćenoj strategiji" koju su u banci zastupali uprava i nadzorni odbor.

Simoneti je bio predsjednik nadzornog odbora NLB-a od 2009. do 2011. godine, kad je banka pokušala prodati svoj 10-postotni udjel u Mercatoru, ali je odustala zbog političkih pritisaka koji su tvrdili da to nije u nacionalnom interesu, a tada je dao ostavku.

Simoneti je rekao da je u NLB-u stalno postojao sukob interesa između države kao većinskog vlasnika i belgijske banke KBC koja je do svog izlaska iz NLB-a bila drugi najveći vlasnik, te da se je pokazalo kako je neuspio razvojni model u kojemu se inzistiralo na domaćim vlasnicima banaka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NOVA LJUBLJANSKA BANKA, AGROKOR, MERCATOR, NLB, MARKO SIMONETI