Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Može li S&P 500 indeks do novog ''povijesnog'' rekorda?

''Revizija BDP-a bit će velika i vidjet ćemo kakva će biti reakcija tržišta, premda mnogi tvrde da su takvi podaci već ugrađeni u cijene dionica.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Nakon što su prošloga tjedna cijene dionica na Wall Streetu pale, čini se da tržište nema dovoljno snage da bi S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, no to će ovisiti o novim gospodarskim pokazateljima i poslovnim rezultatima kompanija.

Dow Jones oslabio je prošloga tjedna 0,3 posto, na 16.103 boda, a S&P 500 indeks 0,1 posto, na 1.836 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,5 posto, na 4.263 boda.

 

„Revizija BDP-a bit će velika i vidjet ćemo kakva će biti reakcija tržišta, premda mnogi tvrde da su takvi podaci već ugrađeni u cijene dionica“

Oprez ulagača posljedica je poruka iz Feda da bi mogao nastaviti smanjenje programa kupnje obveznica po dosadašnjem tempu, za 10 milijardi dolara mjesečno, ako ove godine ne bude većih negativnih promjena u gospodarstvu.

Ti su programi godinama podržavali rast cijena dionica, pa najave njihovog smanjenja nisu pozitivne za tržište. Međutim, s obzirom na poruke iz Feda o nastavku smanjenja poticaja, ulagači vjeruju da čelnici središnje banke optimistično procjenjuje gospodarske izglede.

Zbog toga nisu reagirali na niz slabijih nego što se očekivalo podataka iz američkog gospodarstva. Taj niz većina analitičara pripisuje lošim vremenskim prilikama, pa se s poboljšanjem vremena očekuju i bolji makroekonomski podaci.

U fokusu ulagača bit će ovoga tjedna drugi dio polugodišnjeg izvješća o monetarnoj politici i gospodarskoj situaciji predsjednice Feda Janet Yellen u Kongresu.

Najviše će se pratiti kako će se Yellen osvrnuti na posljednje loše gospodarske podatke. Hoće li ih i ona pripisati samo lošem vremenu ili će upozoriti da je zamah gospodarstva ipak ponešto oslabio?

Zbog toga će u fokusu ulagača biti i novi makroekonomski podaci, primjerice, o potrošačkom raspoloženju, prodaji novih kuća, narudžbama trajnih proizvoda...
Najviše bi na tržište mogao utjecati revidirani podatak o američkom bruto domaćem proizvodu. Analitičari procjenjuju da je u posljednjem lanjskom tromjesečju BDP porastao 2,5, a ne 3,2 posto, koliko je pokazala prva procjena.

„Revizija BDP-a bit će velika i vidjet ćemo kakva će biti reakcija tržišta, premda mnogi tvrde da su takvi podaci već ugrađeni u cijene dionica“, kaže Jeffrey Cleveland, ekonomist u tvrtki Payden & Rygel.

U fokusu ulagača bit će i završetak sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. Ovoga tjedna zaredat će izvješća trgovačkih lanaca, kao što su Home Depot, Macy's, Target, Best Buy...

Dosad je oko 440 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestilo o rezultatima u posljednjem lanjskom tromjesečju, pri čemu ih je 65,3 posto nadmašilo procjene analitičara po pitanju dobiti. To je iznad povijesnog prosjeka, no procjene analitičara su niske, pa kompanijama ne predstavlja veći problem prebaciti očekivanja.

O svemu tome ovisi hoće li tržište imati dovoljno snage da bi S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu. A od rekordnih 1.848 bodova, koje je dohvatio polovicom siječnja, S&P 500 udaljen je svega oko 0,6 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, dow jones, s&p 500, nasdaq, fed