Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze pale jer Kina nastavlja s ograničavanjem kreditnih plasmana

Azijske ulagače obeshrabrio je jutros oštar pad cijena dionica u Šangaju.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale jer ulagače zabrinjava gospodarska situacija u Kini, dok je na valutnim tržištima japanski jen ojačao jer slovi za sigurno utočište kapitala u nesigurna vremena.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,4 i 1,9 posto.

„Ja bih izašao iz sektora koji su osjetljivi na kretanje kamatnih stopa. Trenutačno je vrlo teško broditi na ovakvom tržištu jer rizici rastu“

Burzovni indeksi u Singapuru i Australiji stagniraju, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,6 posto.

Azijske ulagače obeshrabrio je jutros oštar pad cijena dionica u Šangaju, posebice u građevinskom i bankarskom sektoru, nakon vijesti da je u siječnju usporen rast cijena nekretnina, po prvi puta nakon 14 mjeseci.

Mediji pišu da je to posljedica smanjenja bankarskih plasmana građevinskim tvrtkama, što pokazuje da nastojanja kineskih vlasti da suzbiju rast cijena nekretnina daju rezultate. To bi, međutim, moglo izazvati daljnje usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

A usporavanje rasta kineskog gospodarstva i smanjenje poticajnih monetarnih mjera američkog Feda već je krajem siječnja izazvalo poremećaje na tržištima u razvoju, pa se ulagači plaše ponavljanja tog scenarija.

„Ja bih izašao iz sektora koji su osjetljivi na kretanje kamatnih stopa. Trenutačno je vrlo teško broditi na ovakvom tržištu jer rizici rastu“, kaže Hong Hao, strateg u Bank of Communication International.

Zbog nesigurnosti na tržištu kapitala, na valutnim tržištima jutros jačaju valute, kao što je japanska, koje nose manje prinose, ali se smatraju sigurnijim utočištem u nesigurna vremena.

Zbog toga je tečaj dolara skliznuo na 102,25 jena, dok je u petak iznosio 102,50 jena.

Japanska je valuta ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura skliznula sa 140,85 jena, koliko je iznosila u petak, na 140,30 jena.

Euro je oslabio i prema američkoj valuti, pa mu je tečaj skliznuo na 1,3735 dolara, dok je u petak iznosio 1,3750 dolara. a

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KINA, NIKKEI, MSCI, AZIJSKE BURZE, FOREX