A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/debljina-par-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Svjetska zdravstvena organizacija: Debljina postala 'novi standard' | Politika+
Zdravlje

EUROPA: Svjetska zdravstvena organizacija: Debljina postala 'novi standard'

'Promijenila se naša percepcija o tome što je normalno: biti pretio sada je više normalno nego nenormalno.'

Piše: PolitikaPlus

Pretilost u Europi postala je tako uobičajena da bi mogla postati "novi standard", u vrijeme kada je oko trećine tinejdžera teže nego što bi trebalo biti, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U izvješću o pretilosti u 53 europske zemlje, ta UN-ova agencija navodi da je pretilo oko 27 posto trinaestgodišnjaka i 33 posto jedanaestogodišnje djece.

"Promijenila se naša percepcija o tome što je normalno: biti pretio sada je više normalno nego nenormalno. Ne smijemo dopustiti da nova generacija odraste s pretilošću kao novim standardom", rekla je regionalna direktorica WHO-a Zsuzsanna Jakab.

Za pretilost je optužila kombinaciju tjelesne neaktivnosti i kulture koja potiče jeftinu hranu bogatu mašću, šećerom i soli. "Ta je kombinacija smrtonosna", upozorila je Jakab.

Pretilost kod jedanaestgodišnjaka je najveća u Grčkoj, Portugalu, Irskoj i Španjolskoj, a namanja u Švicarskoj i Nizozemskoj, navodi se u izvješću.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zsuzsanna jakab, who, UN