Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze ojačale na krilima rasta na Wall Streetu, ali bez euforije

Usporavanje rasta kineskog gospodarstva i smanjenje poticajnih monetarnih mjera američkog Feda izaziva oprez.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, zahvaljujući jučerašnjem rastu burzovnih indeksa na Wall Streetu, no na tržištima ne vlada euforija jer ulagače zabrinjava usporavanje rasta kineskog gospodarstva.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,7 posto.


Burzovni indeksi u Australiji i Šangaju blago su pali, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,5 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, što se zahvaljuje najavama o preuzimanjima kompanija.

Premda se nastavio niz slabijih nego što se očekivalo pokazatelja iz američkog gospodarstva, S&P 500 indeks primaknuo se jučer na samo jedan bod od rekordnih 1.848 bodova, koje je dohvatio polovicom siječnja.

Ipak, na tržištima ne vlada euforija zbog naznaka usporavanja američkog, ali i kineskog gospodarstva.

Usporavanje rasta kineskog gospodarstva i smanjenje poticajnih monetarnih mjera američkog Feda već je krajem siječnja izazvalo poremećaje na tržištima u razvoju, pa se ulagači plaše ponavljanja tog scenarija. Zbog toga se na valutnim tržištima jutros trguje oprezno. Tečaj dolara prema japanskoj valuti ponešto se oporavio nakon jučerašnjeg pada, pa je porastao sa 102,25 na 102,50 jena.

Cijena eura prema američkoj valuti stabilno se, pak, kreće na jučerašnjoj razini od oko 1,3735 dolara.

U odnosu na japansku valutu tečaj eura blago je porastao s jučerašnjih 140,30 na 140,80 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NIKKEI, MSCI, AZIJSKE BURZE