Vanja Deželić

POLITIČKI PORAZ: Kukuriku koalicija uspjela pokrenuti socijalne nemire - šest godina prekasno

Dok su bili u oporbi mogli su biti hrabriji, ali izabrali su sa strane promatrati kako zemlja polako tone.

Piše: Vanja Deželić

Bili su u oporbi punih osam godina i iz tog vremena pamtimo tek "Pernarove prosvjede", koji nisu imali veze sa strankama iz aktualne koalicije. Ali i tada su 'kukurikavci' bili dosljedni svom ponašanju - nisu napravili apsolutno ništa da profitiraju iz tih prosvjeda ili da potvrde "opozicijsku poziciju".

Posljednji pokušaj da lažni socijaldemokrati ne odu još dalje u minoriziranju radničkih prava, ali i socijalnog dijaloga jest poziv na generalni štrajk. Porezima, izostankom reformi, strahom od gubitka vlasti i podilaženja "krupnim igračima" održat će se do kraja mandata i potom nestati

Glasni su bili samo u Saboru, ali to je sve bila predstava za javnost. Revolt vezan uz Zakon o radu pokazao se kao obična predstava, baš kao i kritike Mladenu Bajiću i prozivke za kriminal. Istine radi, još uvijek na sva zvona govore o kriminalu HDZ-a, ali unatoč alatima koje imaju u svojim rukama nikakvih procesa nema i da HDZ uistinu ne skriva previše toga vjerojatno bi ih obasuo tužbama za klevetu.

No na vlasti su uspjeli ono što nisu u oporbi, ali sada je to štetno i odgovor koji stiže znak je očaja, dubokog nezadovoljstva i bezizlaznosti. Uspjeli su pokrenuti socijalne nemire i "povesti narod na ulicu". Posljednji pokušaj da lažni socijaldemokrati ne odu još dalje u minoriziranju radničkih prava, ali i socijalnog dijaloga jest poziv na generalni štrajk. Porezima, izostankom reformi, strahom od gubitka vlasti i podilaženja "krupnim igračima" održat će se do kraja mandata i potom nestati, ali što možemo pamtiti o njima?

Lažnu socijaldemokraciju, lažna obećanja, izigran narod. sve što nam je HDZ toliko godina pružao. Samo što ćemo po odlasku 'kukurikavaca' barem moći reći i da su Hrvati napokon bili u štrajkovima, a na kraju i generalnom štrajku te pokazali zube.

Vesna Pusić reći će da socijalnih nemira neće biti i da su nepotrebni za ono što oni pokušavaju. Ali o tome što pokušavaju i što su učinili sve govore "uspjesi" kojima se hvale. To su redom birokratske stavke, ono što je na listi prioriteta jedne uređene države trećerazredna stvar. Ukinuli su povlaštene mirovine, smanjena je nelikvidnost i kamate za kredite u švicarskim francima, fiskalizacija je uvela reda u plaćanje gotovinom. Potom, hvale se poticajima za investitore, objavljen je popis dužnika, evidentirano sedam tisuća lažnih primatelja socijalne skrbi, uveden je red u popis birača i objavljen je registar branitelja.

To su estetske promjene, odnosno stavke koje svaka civilizirana država mora imati i tužno je da se to uvelo tek sad. Istina, treba ići korak po korak i mora se pozdraviti promjene na bolje, promjene koje su propustili prethodnici, valjda previše zauzeti prikrivanjem tragova "izgubljenog" novca. No sve ovo što su učinili 'kukurikavci' trebao je biti temelj za dalje, trebalo je biti obavljeno u prvih godinu dana njihova mandata. To 'dalje' nije stiglo, zadovoljili su se time i nastavili pretakati iz šupljeg u prazno, a na svim konvencijama i obraćanju narodu ističu gore navedene "uspjehe".

Da su bili politički pametniji, hrabriji i 'dalekovidniji', mogli su povući potez i 2008. pa bi, ako ništa, Ivo Sanader sa svojim pulenima bio oprezniji u otimačini

Uz sve to se mogu pohvaliti uskoro rekordnim brojem nezaposlenih, izostankom kvalitetnih poteza kojima bi se zaštitili radnici čiji poslodavci ne isplaćuju plaće, porezima na svim razinama i po svim stavkama, poskupljenjima, jednostranim ukidanjem kolektivnih ugovora i prava u njima, smanjenjem plaća i naknada liječnicima i prosvjetarima, rasprodaju vrijednih državnih tvrtki i davanje autocesta u koncesiju iako su izgrađene novcem poreznih obveznika...

Ukratko, nastavili su gdje su prethodnici stali i teško da građanima išta znači činjenica da su objavili popis dužnika ili da su sredili popis birača. Njih se tiče izostanak posla, plaće, poskupljenje režija, poreza...

Zato smo i doživjeli prvi generalni štrajk otkako je neovisne Hrvatske, a to je tek upozorenje i ako ministar Mirando Mrsić ne odustane od Zakona o radu uslijedit će kaos s kojim se ova vlast, ali i oporba, sigurno neće znati nositi. Taj Zakon o radu bi mogao biti ključni potez 'kukurikavaca', poziv za odlazak građana na ulicu, potpuni kolaps. Da su bili politički pametniji, hrabriji i 'dalekovidniji', mogli su povući potez i 2008. pa bi, ako ništa, Ivo Sanader sa svojim pulenima bio oprezniji u otimačini.

Uistinu, velika je šteta što su 'kukurikavci' narod uspjeli privući na ulicu tek sada kada su na vlasti, tek povlačenjem štetnih političkih poteza. Odlučili su se na kukavičluk, nebrigu, bijeg od odgovornosti i ono najgore, odlučili su šutjeti. Samo, u nekim situacijama šutnja ipak nije zlato i kada odu pamtit ćemo ih kao lažne socijaldemokrate koji su pokrenuli najveće socijalne nemire od hrvatske neovisnosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

štrajk, prosvjed, vlada, sdp, plan21, zoran milanović, ivo sanader