Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Nema vijesti koje bi potaknule ulagače bilo na kupnju, bilo na prodaju dionica

Povjerenje potrošača u SAD-u palo je u veljači više nego što se očekivalo

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno jer nema vijesti koje bi mogle značajnije pokrenuti ulagače, posebice stoga što su jučer na Wall Streetu cijene dionica blago pale, nakon nastavka niza slabih makroekonomskih izvješća.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Šangaju pale oko 0,6 posto.


Burzovni indeksi u Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasli su između 0,1 i 0,4 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,2 posto.

Na oprez je azijske ulagače naveo jučerašnji blagi, ali ipak pad cijena dionica na Wall Streetu, nakon što je nastavljen niz slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih izvješća.

Povjerenje potrošača u SAD-u palo je u veljači više nego što se očekivalo, dok je rast cijena nekretnina usporen, što ukazuje na slabljenje potražnje.

To predstavlja nastavak niza podataka koji ukazuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva, no ulagači zasad to ne žele priznati, pa slabe pokazatelje pripisuju lošim vremenskim prilikama prethodnih mjeseci.

„Tržište je ovoga tjedna bez jasnog smjera jer nedostaju vijesti koje bi potaknule ulagače bilo na kupnju, bilo na prodaju dionica“, kaže Masashi Oda, analitičar u Sumitomo Mitsui Trust Bank.

I na valutnim tržištima vlada oprez. Tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo je s jučerašnjih 102,50 na 102,30 jena.

Cijena eura prema američkoj valuti stabilno se, pak, kreće na jučerašnjoj razini od oko 1,3740 dolara.

U odnosu na japansku valutu, tečaj eura skliznuo je na 140,50 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 140,80 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MSCI, FOREX, AZIJSKE BURZE, NIKKEI