IT

OKRUGLO: Dvadeseta obljetnica početne internetske stranice Hrvatske www.hr

'Od 1994. razvilo se mnogo novih programa na kojima je entuzijastički radio velik broj ljudi, te je stranica više puta redizajnirana, ali je njezina osnova ostala gotovo ista.'

Piše: PolitikaPlus

Dvadeseta obljetnica početne internetske stranice Hrvatske www.hr obilježena je danas u Zagrebu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Od 1994. razvilo se mnogo novih programa na kojima je entuzijastički radio velik broj ljudi, te je stranica više puta redizajnirana, ali je njezina osnova ostala gotovo ista, kazao je voditelj projekta www.hr Marin Vuković.

Početna stranica Republike Hrvatske nudi osnovne informacije o Hrvatskoj te je katalog više od 25 tisuća aktivnih web poslužitelja razvrstanih u 745 kategorija i podkategorija vezanih uz Hrvatsku.

Projekt se pod pokroviteljstvom Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet radi na Zavodu za telekomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Organizatori početne stranice, Hrvatska akademska i istraživačke mreža CARNet i Fakultet elektrotehnike i računarstva predstavili su i redizajnirani web portal i novorazvijene aplikacije za Android i iOS mobilne platforme.

Dekan FER-a Nedjeljko Perić ocijenio je suradnju Carneta i FER-a vrlo plodnom, te pored početne stranice istaknuo dva zajednička nacionalna projekta: upise na sveučilišta i upise u srednje škole.

U početku, bilo je stotinjak korisnika interneta u Hrvatskoj, a danas ih je više nego žitelja Hrvatske, kazao je Perić

Prvi voditelj projekta www.hr Ignac Lovrek podsjetio je na 1992/1993. kad je počeo rad na projektu i kazao da su radili brzo iz bijesa što se o Hravtskoj malo znalo i nastojali su tome doskočiti.

Rad je ocijenio uspješnim što se vidjelo i po pozivu japanskog časopisa Interent da prenese osjetljivu kartu Hrvatske kojih je tada bilo svega dvadesetak u svijetu.

Naša simbolična adresa www.hr jedna je od najkraćih, a imali smo i prvu živu kameru u Hrvatskoj koja je s osmog kata zgrade FER-a pokazivala život u gradu, kazao je Lovrec.

Redizajnirani sustav omogućuje i upisivanje lokacije sjedišta prijavljenih u katalog, čime će se u budućnosti omogućiti pretraživanje kataloga ovisno o lokaciji korisnika, kako bi im se isporučila što korisnija informacija, kažu u Carnetu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

CARNET, INTERNET, www.hr