Zdravlje

NOVE ODLUKE : HZZO unosi promjene u plaćanju smještaja roditeljima oboljele djece

Do sada su pravo na plaćeni smještaj imali samo roditelji djece koja se liječe od malignih bolesti.

Piše: PolitikaPlus

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje donijelo je odluku da će HZZO  plaćati bolnički smještaj roditelja uz djecu oboljelu od bolesti koje neposredno ugrožavaju život, kao što su npr. aplastična anemija, premaligna stanja, imunodeficijencije i druge slične bolesti koje po svojoj prirodi nisu maligne, ali je tijek bolesti i način liječenja sličan ili istovrstan kao i kod malignih bolesti.

 

Utvrđeno je to novim Pravilnikom o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja. Do sada su pravo na plaćeni smještaj imali samo roditelji djece koja se liječe od malignih bolesti.

 

Povoljnija cijena pomagala

 

Na Popis ortopedskih i drugih pomagala HZZO-a uvršten je veliki broj istovrsnih pomagala, no po novoj povoljnijoj cijeni, nižoj za 10 posto.  Riječ je o pomagalima kao što su oblozi na rane, pomagala za urogenitalni sustav, antidekubitalna pomagala i drugo. Uvrštavanje pomagala po povoljnijoj cijeni osiguranicima će omogućiti veću kvalitetu i dostupnost pomagala.

 

Hibperbarična oksigenoterapija i dalje na teret HZZO-a

 

Radi smanjenja Nacionalne liste čekanja proveden je Natječaj za sklapanje ugovora o provođenju dijagnostičko/terapijskih postupaka. Izabrani su najpovoljniji ponuditelji na sekundarnoj i tercijarnoj razini zdravstvene djelatnosti za postupke hiperbarične okisgenoterapije i medicinski pomognute oplodnje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

djeca, HZZO, BOLNICA, bolest