Hrvatska

DORH: Sabor: U idućih 15-ak dana rasprava o Bajićevu nasljedniku

A to će, kako se neslužbeno doznaje, biti aktualni ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan.

Piše: PolitikaPlus

Pred saborskim Odborom za pravosuđe u idućih 15-ak dana mogao bi se naći Vladin prijedlog o imenovanju novog glavnog državnog odvjetnika, a to će, kako se neslužbeno doznaje, biti aktualni ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan.

Glavnoga državnog odvjetnika na četiri godine imenuje Hrvatski sabor, na Vladin prijedog, a uz prethodno mišljenje Odbora za pravosuđe.

Cvitan bi tako nakon 12 godina dužnost glavnog državnog odvjetnika preuzeo od Mladena Bajića koji bi postao njegov zamjenik.

"To je doista lijepo, kompromisno i dobro rješenje", rekao je predsjednik Odbora za pravosuđe, nezavisni zastupnik Josip Kregar.

Cvitan je, kaže, profesionalac, dobro poznaje odnose u Državnom odvjetništvu i USKOK-u, stanje predmeta i procesa, donijet će novu energiju i odlučnost da provede ono što se od njega očekuje.

Kregar kaže da mu je Bajić potvrdio da je "imao razgovor" s premijerom Zoranom Milanoviće, da mu je nazočio i Cvitan i da on (premijer) misli da bi Cvitan bio izvrstan kandidat za Bajićevo mjesto.

"Ukoliko je to sve točno, a čini se da jest, to ima više dobrih, nego loših strana, prije svega zbog kontinuiteta", odgovorio je Šime Lučin (SDP) upitan za kombinaciju Bajić-Cvitan.

Na taj bi se način, tumači Lučin, uštedjelo više mjeseci potrebnih da eventualni novi odvjetnik bude upoznat s novim slučajevima i stavi ih u proceduru.

Lučin hvali Cvitanov rad na čelu USKOK-a, smatra ga dobrim jamstvom da bi i novi posao mogao dobro odraditi.

Ne treba zanemariti ni da će Bajić, vjerojatno, biti Cvitanov zamjenik, taj tandem bi mogao do kraja dovesti barem dio započetih priča, a vjerojatno i neke nove, navodi Lučin.

Neslužbene informacije o Cvitanu i Bajiću, laburist Dragutin Lesar naziva "zanimljivom rotacijom". "Do sada su radili u duetu, ako se to nastavi, očito se radi o prijedlogu kontinuiteta", rekao je Lesar.

Boro Grubišić (HDSSB) drži da se radi o jednom od probnih balona koje od početka mandata bacaju vladajući, odnosno Kukuriku koalicija.

Načelan stav HDSSB-a se zna, tražili su da se glavnom državnom odvjetniku daju maksimalno dva mandata, no saborska većina to nije prihvatila.

Cvitan, sasvim sigurno, ima osobnost, čuli smo i neke njegove izjave koje obećavaju, rekao je Grubišić, želeći vjerovati da se Cvitanovim dolaskom neće ponoviti slučajevi da predmeti leže u DORH-ovim ladicama, zbog čega je Bajić u Saboru svojedobno dobio nadimak "StandBajić".

HDZ-ovci poručuju se o imenovanju ne žele izjašnjavati dok je sve još "navodno" i dok nemaju stranačkog očitovanja.

Ni Mirela Holy (Orah), jedina koja je u Saboru glasovala protiv 'Bajićeva izvješća', nije željela komentirati najave dok su na razini "rekla-kazala".

Holy kaže da nije imala previše doticaja sa Cvitanom, ali za ono malo kaže da je bilo dobro.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mladen bajić, sabor, dorh, dinko cvitan